settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o abortusu?

српски

Odgovor


Biblija nigde specifično ne pominje abortus. Međutim, postoji bezbroj stihova u Pismu koji su više nego jasni kakav je Božiji pogled na abortus. Jeremija 1:5 nam kaže da nas Bog poznaje još pre nego što nas je sazdao u utrobi. Psalam 139:13-16 govori o Božijoj aktivnoj ulozi u našem sazdavanju i formiranju u utrobi. Druga Mojsijeva 21:22-25 propisuje istu kaznu za onog ko uzrokuje smrt deteta u utrobi kao i za nekog ko je počinio ubistvo. Ovo jasno ukazuje na to da Bog smatra da je beba u utrobi podjednako ljudko biće kao i odrasla osoba. Za hrićanina, abortus nije pitanje o kome žena ima pravo da odlučuje. To je pitanje života i smrti jednog ljudskog bića koje je stvoreno na sliku Božiju (Prva Mojsijeva 1:26-27; 9:6).

Prvi argument koji se uvek podigne kada se radi o hrićanskom stavu o abortusu je: “A šta u slučaju silovanja i /ili incesta?” Koliko i da je strašno da ostaneš trudan kao posledica silivanja i/ili incesta, da li je ubistvo deteta odgovor? Dva zla ne prave dobro. Dete koje je rođeno kao posledica silovanja ili incesta se može dati na usvajanje porodici punoj ljubavi koja nije u stanju da ima sopstvenu decu – ili dete može da odgleda njegova majka. Ponavljam, beba ne treba da bude kažnjena zbog zlog dela svog oca.

Drugi argument koji se obično podiže protiv hrišćanskog stava o abortusu je: “Šta da se radi ako je život majke u opasnosti?” Iskreno, ovo je najteže pitanje kada se radi o abortusu. Prvo, da se podsetimo da je ova situacija, manja od jednog promila, razlog za izvršene abortuse u svetu danas. Mnogo je više onih žena koje izvrše abortus zato što ne žele da upropaste svoju figuru nego žena koje abortiraju da bi spasile svoj život. Drugo, treba da se podsetimo da je Bog, Bog čuda. On može da sačuva život majke i deteta uprkos tome što su svi medicinski nalazi protiv. U krajnjem slučaju, ova odluka treba da bude donesena između oca, majke i Boga. Svaki par koji se susreće sa ovako ekstremno teškom situacijom treba da se moli Bogu za mudrost (Jakov 1:5) i da vidi šta On želi da naprave.

94% abortusa koji se izvrše u svetu danas su iz različitog razloga od toga da je život majke u opasnosti. Većina glavnih razloga može se kvalifikovati pod: "Jedna žena i/ili njen partner odlučuju da ne žele dete koje su začeli." Ovo je suštinsko zlo. Čak i u 6% najtežih slučajeva, abortus nikada ne treba da bude prvi izbor. Život ljudskog bića u utrobi je vredan svakog napora koji bi omogućio da dođe do punovremenog termina za rađanje.

Za one koji su izvršili abortus – greh abortusa nije ništa manje oprostiv od bilo kog drugog greha. Kroz veru u Hrista, svaki greh se može oprostiti (Jovan 3:16; Rimljanima 8:1; Kološanima 1:14). Jednoj ženi koja je abortirala, ili muškaracu koji je ohrabrio jedan abortus, ili čak doktoru koji je izvršio abortus – svima može biti oprošteno kroz veru u Isusa Hrista.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o abortusu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries