settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о абортусу?

srpski
Одговор


Библија нигде специфично не помиње абортус. Међутим, постоји безброј стихова у Писму који су више него јасни какав је Божији поглед на абортус. Јеремија 1:5 нам каже да нас Бог познаје још пре него што нас је саздао у утроби. Псалам 139:13-16 говори о Божијој активној улози у нашем саздавању и формирању у утроби. Друга Мојсијева 21:22-25 прописује исту казну за оног ко узрокује смрт детета у утроби као и за неког ко је починио убиство. Ово јасно указује на то да Бог сматра да је беба у утроби пођеднако људко биће као и одрасла особа. За хрићанина, абортус није питање о коме жена има право да одлучује. То је питање живота и смрти једног људског бића које је створено на слику Божију (Прва Мојсијева 1:26-27; 9:6).

Први аргумент који се увек подигне када се ради о хрићанском ставу о абортусу је: “А шта у случају силовања и /или инцеста?” Колико и да је страшно да останеш трудан као последица силивања и/или инцеста, да ли је убиство детета одговор? Два зла не праве добро. Дете које је рођено као последица силовања или инцеста се може дати на усвајање породици пуној љубави која није у стању да има сопствену децу – или дете може да одгледа његова мајка. Понављам, беба не треба да буде кажњена због злог дела свог оца.

Други аргумент који се обично подиже против хришћанског става о абортусу је: “Шта да се ради ако је живот мајке у опасности?” Искрено, ово је најтеже питање када се ради о абортусу. Прво, да се подсетимо да је ова ситуација, мања од једног промила, разлог за извршене абортусе у свету данас. Много је више оних жена које изврше абортус зато што не желе да упропасте своју фигуру него жена које абортирају да би спасиле свој живот. Друго, треба да се подсетимо да је Бог, Бог чуда. Он може да сачува живот мајке и детета упркос томе што су сви медицински налази против. У крајњем случају, ова одлука треба да буде донесена између оца, мајке и Бога. Сваки пар који се сусреће са овако екстремно тешком ситуацијом треба да се моли Богу за мудрост (Јаков 1:5) и да види шта Он жели да направе.

94% абортуса који се изврше у свету данас су из различитог разлога од тога да је живот мајке у опасности. Већина главних разлога може се квалификовати под: "Једна жена и/или њен партнер одлучују да не желе дете које су зачели." Ово је суштинско зло. Чак и у 6% најтежих случајева, абортус никада не треба да буде први избор. Живот људског бића у утроби је вредан сваког напора који би омогућио да дође до пуновременог термина за рађање.

За оне који су извршили абортус – грех абортуса није ништа мање опростив од било ког другог греха. Кроз веру у Христа, сваки грех се може опростити (Јован 3:16; Римљанима 8:1; Колошанима 1:14). Једној жени која је абортирала, или мушкарацу који је охрабрио један абортус, или чак доктору који је извршио абортус – свима може бити опроштено кроз веру у Исуса Христа.Врати се на Српску страну

Шта Библија каже о абортусу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries