settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je bitno vaskrsenje Isusa Hrista?

српски

Odgovor


Isusovo vaskrsenje je bitno iz nekoliko razloga. Prvo, ono svedoči o ogromnoj snazi samog Boga. Verovati u vaskrsenje znači verovati u Boga. Ako Bog postoji, i ako je On stvorio svet i ima moć nad njim, On ima snagu da vaskrsne mrtve. Ako nema takvu snagu On nije Bog dostojan naše vere i slavljenja. Samo On koji je stvorio život može da ga vaskrsne posle smrti, samo On može da da preokrene gnusnost same smrti i samo On može da ukloni žaoku smrti i pobedu groba (1. Korinćanima 15:54-55). Vaskrsnuvši Isusa iz groba Bog nas je podsetio na Svoju potpunu suverenost nad životom i smrću.

Drugo, Isusovo vaskrsenje je svedočanstvo o vaskrsenju ljudi, što je glavno verovarnje u hrišćanstvu. Za razliku od svih drugih religija, samo hrišćanstvo ima osnivača koji je nadvladao smrt i koji je obećao svojim sledbenicima da će isto učiniti za njih. Sve druge religije je osnovao neki prorok ili čovek koji je na kraju završio u grobu. Kao hrišćani imamo utehu u tome što znamo da je Bog postao čovek, da je umro za naše grehe i da je u treći dan vaksrnuo. Grob nije mogao da ga zadrži. On živi i danas sedi sa desne strane Bogu Ocu na nebesima.

U 1. Korinćanima 15, Pavle detaljno objašnjava koliko je bitno Hristovo vaskrsenje. Neki u Korintu nisu verovali u vaskrsenje mrtvih i u ovom odeljku Pavle navodi šest katastrofalnih posledica ako nema vaskrsenja: 1) bilo bi besmisleno propovedati o Hristu (st. 14); 2) vera u Hrista bi bila beskorisna (st. 14); 3) svi svedoci i propovednici vaskrsenja bili bi lažovi (st. 15); 4) niko ne bi bio iskupljen iz greha (st. 17); 5) svi vernici koji su umrli bi propali (st.18); i 6) hrišćani bi bili najjadniji ljudi na zemlji (st. 19). Međutim, Hrist jeste ustao iz mrtvih i „...kao prvenac od onih koji su umrli” (st. 20), dajući nam sigurnost da ćemo ga slediti u vaskrsenju.

Nadahnuta Božija Reč garantuje verniku vaskrsenje prilikom dolaska Isusa Hrista po svoje Telo (Crkvu) prilikom uzimanja vernika. Takva nada i sigurnost imaju za ishod veliku pesmu trijumfa, kao što Pavle piše u 1. Korinćanima 15:55: „Smrti, gde ti je pobeda? Smrti, gde ti je žalac?”

Kako se ovi završni stihovi odnose na značaj vaskrsenja? Pavle odgovara: „...znajući da vaš trud nije bez ploda u Gospodu” (st. 58). On nas opominje da pošto znamo da ćemo vaskrsnuti za novi život, možemo da prođemo progon i opasnost Hrista radi (st. 29-31), baš kao što je i On prošao. Možemo da sledimo primer hiljada mučenika kroz istoriju koji su rado zamenili svoje zemaljske živote za večni život putem vaskrsenja.

Vaskrsenje je trijumfalna i slavna pobeda za svakog vernika. Isus Hrist je umro, bio sahranjen, i vaskrsnuo je trećeg dana, prema Pismu. I On ponovo dolazi! Mrtav Hrist će vaskrsnuti i oni koji ostaju i žive prilikom Njegovog dolaska biće promenjeni i primiće nova, proslavljena i slavna tela (1. Solunjanima 4:13-18). Zašto je vasrsenje Isusa Hrista bitno za spasenje? Ono je pokazalo da je Bog primio Hristovu žrtvu radi nas. Ono dokazuje da Bog ima moć da nas vaskrsne iz mrtvih. Ono garantuje da oni koji veruju u Hrista neće ostati mrtvi već će vaskrsnuti za večni ivot. To je naša blažena nada!

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je bitno vaskrsenje Isusa Hrista?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries