settings icon
share icon
Питање

Зашто је битно васкрсење Исуса Христа?

srpski
Одговор


Исусово васкрсење је битно из неколико разлога. Прво, оно сведочи о огромној снази самог Бога. Веровати у васкрсење значи веровати у Бога. Ако Бог постоји, и ако је Он створио свет и има моћ над њим, Он има снагу да васкрсне мртве. Ако нема такву снагу Он није Бог достојан наше вере и слављења. Само Он који је створио живот може да га васкрсне после смрти, само Он може да да преокрене гнусност саме смрти и само Он може да уклони жаоку смрти и победу гроба (1. Коринћанима 15:54-55). Васкрснувши Исуса из гроба Бог нас је подсетио на Своју потпуну сувереност над животом и смрћу.

Друго, Исусово васкрсење је сведочанство о васкрсењу људи, што је главно вероварње у хришћанству. За разлику од свих других религија, само хришћанство има оснивача који је надвладао смрт и који је обећао својим следбеницима да ће исто учинити за њих. Све друге религије је основао неки пророк или човек који је на крају завршио у гробу. Као хришћани имамо утеху у томе што знамо да је Бог постао човек, да је умро за наше грехе и да је у трећи дан ваксрнуо. Гроб није могао да га задржи. Он живи и данас седи са десне стране Богу Оцу на небесима.

У 1. Коринћанима 15, Павле детаљно објашњава колико је битно Христово васкрсење. Неки у Коринту нису веровали у васкрсење мртвих и у овом одељку Павле наводи шест катастрофалних последица ако нема васкрсења: 1) било би бесмислено проповедати о Христу (ст. 14); 2) вера у Христа би била бескорисна (ст. 14); 3) сви сведоци и проповедници васкрсења били би лажови (ст. 15); 4) нико не би био искупљен из греха (ст. 17); 5) сви верници који су умрли би пропали (ст.18); и 6) хришћани би били најјаднији људи на земљи (ст. 19). Међутим, Христ јесте устао из мртвих и „...као првенац од оних који су умрли” (ст. 20), дајући нам сигурност да ћемо га следити у васкрсењу.

Надахнута Божија Реч гарантује вернику васкрсење приликом доласка Исуса Христа по своје Тело (Цркву) приликом узимања верника. Таква нада и сигурност имају за ишод велику песму тријумфа, као што Павле пише у 1. Коринћанима 15:55: „Смрти, где ти је победа? Смрти, где ти је жалац?”

Како се ови завршни стихови односе на значај васкрсења? Павле одговара: „...знајући да ваш труд није без плода у Господу” (ст. 58). Он нас опомиње да пошто знамо да ћемо васкрснути за нови живот, можемо да прођемо прогон и опасност Христа ради (ст. 29-31), баш као што је и Он прошао. Можемо да следимо пример хиљада мученика кроз историју који су радо заменили своје земаљске животе за вечни живот путем васкрсења.

Васкрсење је тријумфална и славна победа за сваког верника. Исус Христ је умро, био сахрањен, и васкрснуо је трећег дана, према Писму. И Он поново долази! Мртав Христ ће васкрснути и они који остају и живе приликом Његовог доласка биће промењени и примиће нова, прослављена и славна тела (1. Солуњанима 4:13-18). Зашто је васрсење Исуса Христа битно за спасење? Оно је показало да је Бог примио Христову жртву ради нас. Оно доказује да Бог има моћ да нас васкрсне из мртвих. Оно гарантује да они који верују у Христа неће остати мртви већ ће васкрснути за вечни ивот. То је наша блажена нада!Врати се на Српску страну

Зашто је битно васкрсење Исуса Христа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries