settings icon
share icon
Pitanje

Šta je teofanija? Šta je hristofanija?

српски

Odgovor


Teofanija je manifestacija Boga u Bibliji koja dopire do ljuskih čula. U najograničenijem smislu, to je vidlijvo pojavljivanje Boga u starozavetnom periodu, često, ali ne i uvek, u ljudskom obliku. Neke od teofanija se nalaze u ovim odeljcima:

1. Postanje 12:7-9 – Gospod se pojavio Avramu po njegovom ulasku u zemlju koju je Bog obećao njemu i njegovim naslednicima.

2. Postanje 18:1-33 – Jednog dana, Avram je imao posetioce: dva anđela i samog Boga. Pozvao ih je da dođu u njegov dom, i on i Sara su im služili. Mnogi tumači Biblije veruju da je ovo takođe mogla da bude hristofanija, pojavljivanje Hrista pre utelovljenja.

3. Postanje 32:22-30 – Jakov se borio sa nečim što je ličilo na čoveka, ali je u suštini bio Bog (st. 28-30). Ovo je takođe mogla da bude hristofanija.

4. Izlazak 3:2- 4:17 – Bog se pojavio Mojsiju u obliku gorućeg grma, i rekao mu tačno šta želi da uradi.

5. Izlazak 24:9-11 – Bog se pojavio Mojsiju pred Aronom, njegovim sinovima i sedamdeset starešina.

6. Ponovljeni zakon 31:14-15 – Bog se pojavio Mojsiju i Isusu Navinu kada je preneo vođstvo na Isusa Navina.

7. Jov 38-42 – Bog je odgovorio Jovu iz oluje, i dugo je govorio da bi odgovorio na Jovova pitanja.

Često se termin „slava Božija" smatra za teofaniju, kao u Izlasku 24:16-18; „stub od oblaka" ima sličnu ulogu u Izlasku 33:9. Čest uvod u teofanije mogu da budu reči „Gospod je sišao", kao u Postanju 11:5; Izlasku 34:5; Brojevima 11:5; i 12:5.

Neki tumači Biblije veruju da svaki put kad je nekoga posetio „anđeo Gospodnji", da je to bio Hrist pre utelovljenja. Ova pojavljivanja se mogu videti u Postanju 16:7-14; Postanju 22:11-18; Sudijama 5:23; 2. Kraljeva 19:35; i drugim odeljcima. Drugi tumači veruju da su ovo u suštini bile angelofanije, pojavljivanje anđela. Dok nema sumnje da su postojale hristofanije u Starom zavetu, svaka teofanija tokom koje Bog preuzima ljudski oblik je bilo utelovljenje u najavi, kada je Bog preuzeo ljudski oblik i živeo sa nama kao Emanuel, „Bog sa nama" (Mateja 1:23).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je teofanija? Šta je hristofanija?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries