settings icon
share icon
Питање

Шта је теофанија? Шта је христофанија?

srpski
Одговор


Теофанија је манифестација Бога у Библији која допире до љуских чула. У најограниченијем смислу, то је видлијво појављивање Бога у старозаветном периоду, често, али не и увек, у људском облику. Неке од теофанија се налазе у овим одељцима:

1. Постање 12:7-9 – Господ се појавио Авраму по његовом уласку у земљу коју је Бог обећао њему и његовим наследницима.

2. Постање 18:1-33 – Једног дана, Аврам је имао посетиоце: два анђела и самог Бога. Позвао их је да дођу у његов дом, и он и Сара су им служили. Многи тумачи Библије верују да је ово такође могла да буде христофанија, појављивање Христа пре утеловљења.

3. Постање 32:22-30 – Јаков се борио са нечим што је личило на човека, али је у суштини био Бог (ст. 28-30). Ово је такође могла да буде христофанија.

4. Излазак 3:2- 4:17 – Бог се појавио Мојсију у облику горућег грма, и рекао му тачно шта жели да уради.

5. Излазак 24:9-11 – Бог се појавио Мојсију пред Ароном, његовим синовима и седамдесет старешина.

6. Поновљени закон 31:14-15 – Бог се појавио Мојсију и Исусу Навину када је пренео вођство на Исуса Навина.

7. Јов 38-42 – Бог је одговорио Јову из олује, и дуго је говорио да би одговорио на Јовова питања.

Често се термин „слава Божија" сматра за теофанију, као у Изласку 24:16-18; „стуб од облака" има сличну улогу у Изласку 33:9. Чест увод у теофаније могу да буду речи „Господ је сишао", као у Постању 11:5; Изласку 34:5; Бројевима 11:5; и 12:5.

Неки тумачи Библије верују да сваки пут кад је некога посетио „анђео Господњи", да је то био Христ пре утеловљења. Ова појављивања се могу видети у Постању 16:7-14; Постању 22:11-18; Судијама 5:23; 2. Краљева 19:35; и другим одељцима. Други тумачи верују да су ово у суштини биле ангелофаније, појављивање анђела. Док нема сумње да су постојале христофаније у Старом завету, свака теофанија током које Бог преузима људски облик је било утеловљење у најави, када је Бог преузео људски облик и живео са нама као Емануел, „Бог са нама" (Матеја 1:23).Врати се на Српску страну

Шта је теофанија? Шта је христофанија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries