settings icon
share icon
Pitanje

Zašto se Biblija zove Sveto Pismo?

српски

Odgovor


Fraza biblia sacra („svete knjige”) prvi put se pojavila tokom Srednjeg veka. Na engleskom jeziku, jedno od najranijih – ako ne i najranije – korišćenje izraza „Sveto Pismo” pojavilo se 1611. godine na naslovnoj strani autorizovane verzije, poznate u SAD-u kao verzija Kralja Džejmsa. Reč svet ima nekoliko značenja i kao što ćemo videti, svi izrazi opisuju Božiju Reč.

Jedno od značenja svet je „osvećen, sakralan.” Kada je Bog govorio Mojsiju iz žbuna koji gori, On mu je naredio da izuje svoju obuću, jer je mesto na kojem stoji „sveta zemlja”, zemlja koju je Bog, svojim prisustvom, učinio svetom. Zato što je Bog svet, reči koje On govori su takođe svete. Na isti način, reči koje je Bog dao Mojsiju na Sinajskoj gori su takođe svete, kao što su sve reči koje je Bog dao čovečanstvu u Bibliji. Pošto je Bog savršen, Njegovi reči su savršene (Psalam 19:7). Kao što je Bog pravedan i čist, tako je i Njegova Reč (Psalam 19:8).

Biblija je takođe sveta, jer su je napisali ljudi pod vođstvom i uticajem Svetog Duha. „Sve Pismo je bogonadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti da Božiji čovek bude savršen, pripravljen za svako dobro delo.“ (2. Timoteju 3:16-17). Grčka reč koja je prevedena sa „bogonadahnuto” je Theopneustos od reči theos koja znači „Bog” i pneo koja znači „udahnuti”. Reč pneumonia ima grčko poreklo. Tako, naš Sveti Bog, u osobi Svetog Duha, doslovno je udahnuo svete reči Biblije u pisce svake knjige Biblije. Božanski Pisac je svet; stoga, ono što On napiše je sveto.

Drugo značenje reči svet je „odvojen”. Bog je odvojio naciju Izrael od njenih savremenika da bude „kraljevstvo sveštenika i sveti narod” (Izlazaka 19:6). Na sličan način, hrišćani su odvojeni od nevernika koji hodaju u tami, kako opisuje Petar: „A vi ste izabrani rod, carsko sveštenstvo, sveti narod, stečeni narod, da objavite slavna dela onoga koji vas je iz tame prizvao u svoju čudesnu svetlost“. Ovaj „odvojeni” aspekt svetosti je istinit za Bibliju, jer to je knjiga koja se razlikuje od svih drugih. To je jedina knjiga koju je napisao sam Bog, jedina knjiga koja ima silu da oslobodi ljude (Jovan 8:32), da promeni njihove živote i učini ih mudrima (Psalam 19:7), da ih posveti i učini ih svetim (Jovan 17:17). To je jedina knjiga koja daje život, utehu i nadu (Psalam 119:50) i to je jedina knjiga koja će večno trajati (Matej 5:18).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto se Biblija zove Sveto Pismo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries