settings icon
share icon
Питање

Зашто се Библија зове Свето Писмо?

srpski
Одговор


Фраза библиа сацра („свете књиге”) први пут се појавила током Средњег века. На енглеском језику, једно од најранијих – ако не и најраније – коришћење израза „Свето Писмо” појавило се 1611. године на насловној страни ауторизоване верзије, познате у САЂу као верзија Краља Џејмса. Реч свет има неколико значења и као што ћемо видети, сви изрази описују Божију Реч.

Једно од значења свет је „освећен, сакралан.” Када је Бог говорио Мојсију из жбуна који гори, Он му је наредио да изује своју обућу, јер је место на којем стоји „света земља”, земља коју је Бог, својим присуством, учинио светом. Зато што је Бог свет, речи које Он говори су такође свете. На исти начин, речи које је Бог дао Мојсију на Синајској гори су такође свете, као што су све речи које је Бог дао човечанству у Библији. Пошто је Бог савршен, Његови речи су савршене (Псалам 19:7). Као што је Бог праведан и чист, тако је и Његова Реч (Псалам 19:8).

Библија је такође света, јер су је написали људи под вођством и утицајем Светог Духа. „Све Писмо је богонадахнуто и корисно за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности да Божији човек буде савршен, приправљен за свако добро дело.“ (2. Тимотеју 3:16-17). Грчка реч која је преведена са „богонадахнуто” је Тхеопнеустос од речи тхеос која значи „Бог” и пнео која значи „удахнути”. Реч пнеумониа има грчко порекло. Тако, наш Свети Бог, у особи Светог Духа, дословно је удахнуо свете речи Библије у писце сваке књиге Библије. Божански Писац је свет; стога, оно што Он напише је свето.

Друго значење речи свет је „одвојен”. Бог је одвојио нацију Израел од њених савременика да буде „краљевство свештеника и свети народ” (Излазака 19:6). На сличан начин, хришћани су одвојени од неверника који ходају у тами, како описује Петар: „А ви сте изабрани род, царско свештенство, свети народ, стечени народ, да објавите славна дела онога који вас је из таме призвао у своју чудесну светлост“. Овај „одвојени” аспект светости је истинит за Библију, јер то је књига која се разликује од свих других. То је једина књига коју је написао сам Бог, једина књига која има силу да ослободи људе (Јован 8:32), да промени њихове животе и учини их мудрима (Псалам 19:7), да их посвети и учини их светим (Јован 17:17). То је једина књига која даје живот, утеху и наду (Псалам 119:50) и то је једина књига која ће вечно трајати (Матеј 5:18).Врати се на Српску страну

Зашто се Библија зове Свето Писмо?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries