settings icon
share icon
Pitanje

Gde se u Starom Zavetu proriče Hristov dolazak?

српски

Odgovor


Postoji mnogo proroštva u Starom Zavetu o Isusu Hristu. Neki tumači tvrde da postoji više stotina Mesijanskih proroštava. Sledeća dole navedena proroštva su ona koja se smatraju najjasnijim i najvažnijim proroštvima.

U pogledu Isusovog rođenja—Isaija 7:14: “Zato će vam sam Gospod dati znak; eto devojka će zatrudneti i rodiće Sina, i nadenuće Mu ime Emanuilo.” Isaija 9:6: “Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mira.” Mihej 5:2: “A ti, Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmanji među hiljadama Judinim, iz tebe će mi izaći koji će biti Gospodar u Izrailju, kome su izlasci od početka, od večnih vremena.”

U pogledu Isusove službe i smrti—Zaharija 9:9: “Raduj se mnogo, kćeri sionska, podvikuj, kćeri jerusalimska; evo, Car tvoj ide k tebi, pravedan je i spasava, krotak i jaše na magarcu, i na magaretu, mladetu magaričinom.” Psalam 22:16-18: “Opkoliše me psi mnogi; četa zlikovaca ide oko mene, probodoše ruke moje i noge moje. Mogao bih izbrojati sve kosti svoje. Oni gledaju, i od mene načiniše stvar za gledanje. Dele haljine moje među sobom, i za dolamu moju bacaju žreb. ”

Najjasnije proroštvo o Isusu se nalazi u 53. glavi Isaije. Isaija 53:3-7 je posebno nepogrešiv: “Prezren beše i odbačen između ljudi, bolnik i vičan bolestima, i kao jedan od koga svak zaklanja lice, prezren da Ga nizašta ne uzimasmo. A On bolesti naše nosi i nemoći naše uze na se, a mi mišljasmo da je ranjen, da Ga Bog bije i muči. Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo. Svi mi kao ovce zađosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas. Mučen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vođen bi i kao ovca nema pred onim koji je striže ne otvori usta svojih.”

“Sedamdeset puta sedam”- proroštvo u Danilu glava 9 proriče tačan datum kada će Isus, Mesija, biti “pogubljen.” Isaija 50:6 precizno opisuje batine koje je Isus podneo. Zaharija 12:10 proriče “probadanje” Mesije, koje se desilo pošto je Isus umro na krstu. Možemo dati mnogo drugih primera, ali ovi su savršeno dovoljni. Stari Zavet definitivno prorokuje dolazak Isusa kao Mesije.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Gde se u Starom Zavetu proriče Hristov dolazak?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries