settings icon
share icon
Питање

Где се у Старом Завету прориче Христов долазак?

srpski
Одговор


Постоји много пророштва у Старом Завету о Исусу Христу. Неки тумачи тврде да постоји више стотина Месијанских пророштава. Следећа доле наведена пророштва су она која се сматрају најјаснијим и најважнијим пророштвима.

У погледу Исусовог рођења—Исаија 7:14: “Зато ће вам сам Господ дати знак; ето девојка ће затруднети и родиће Сина, и наденуће Му име Емануило.” Исаија 9:6: “Јер нам се роди Дете, Син нам се даде, коме је власт на рамену, и име ће Му бити: Дивни Саветник, Бог силни, Отац вечни, Кнез мира.” Михеј 5:2: “А ти, Витлејеме Ефрато, ако и јеси најмањи међу хиљадама Јудиним, из тебе ће ми изаћи који ће бити Господар у Израиљу, коме су изласци од почетка, од вечних времена.”

У погледу Исусове службе и смрти—Захарија 9:9: “Радуј се много, кћери сионска, подвикуј, кћери јерусалимска; ево, Цар твој иде к теби, праведан је и спасава, кротак и јаше на магарцу, и на магарету, младету магаричином.” Псалам 22:16-18: “Опколише ме пси многи; чета зликоваца иде око мене, прободоше руке моје и ноге моје. Могао бих избројати све кости своје. Они гледају, и од мене начинише ствар за гледање. Деле хаљине моје међу собом, и за доламу моју бацају жреб. ”

Најјасније пророштво о Исусу се налази у 53. глави Исаије. Исаија 53:3-7 је посебно непогрешив: “Презрен беше и одбачен између људи, болник и вичан болестима, и као један од кога свак заклања лице, презрен да Га низашта не узимасмо. А Он болести наше носи и немоћи наше узе на се, а ми мишљасмо да је рањен, да Га Бог бије и мучи. Али Он би рањен за наше преступе, избијен за наша безакоња; кар беше на Њему нашег мира ради, и раном Његовом ми се исцелисмо. Сви ми као овце зађосмо, сваки нас се окрену својим путем, и Господ пусти на Њ безакоње свих нас. Мучен би и злостављен, али не отвори уста својих; као јагње на заклање вођен би и као овца нема пред оним који је стриже не отвори уста својих.”

“Седамдесет пута седам”- пророштво у Данилу глава 9 прориче тачан датум када ће Исус, Месија, бити “погубљен.” Исаија 50:6 прецизно описује батине које је Исус поднео. Захарија 12:10 прориче “пробадање” Месије, које се десило пошто је Исус умро на крсту. Можемо дати много других примера, али ови су савршено довољни. Стари Завет дефинитивно пророкује долазак Исуса као Месије.Врати се на Српску страну

Где се у Старом Завету прориче Христов долазак?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries