settings icon
share icon
Pitanje

Kako, zašto i kada je Satana ispao iz raja?

српски

Odgovor


Satanin pad iz raja je simbolično opisan u Isaiji 14:12-14 i Jezekilju 28:12-18. Dok se ova dva odeljka konkretno odnose na careve Vavilona i Tira oni takođe govore i o duhovnoj sili koja stoi iza ova dva cara, a to je Satana. Ovi odeljci opisuju zašto je Satana pao, ali ne govore specifično kada se to desilo. Ono što sigurno znamo je ovo: anđeli su stvoreni pre zemlje (Jov 38:4-7). Satana je pao pre nego što je kušao Adama i Evu u vrtu (1. Mojsijeva 3:1-14). Satanin pad se zato desio negde pošto su anđeli stvoreni i pre nego što je kušao Adama i Evu u Edenskom vrtu. Da li se Satanin pad odvio u toku nekoliko minuta, sati, ili dana pre nego što je kušao Adama i Evu u vrtu Bibija ne kaže.

Knjiga o Jovu nam kaže da je Satana bar na neko vreme mogao da uđe u nebo i dođe do Božijeg prestola. „A jedan dan dođoše sinovi Božji da stanu pred Gospodom, a među njih dođe i Satana. I Gospod reče Satani: Od kuda ideš? A Satana odgovori Gospodu i reče: Prohodih zemlju i obilazih.” (Jov 1:6-7). Satana se u to vreme očigledno slobodno kretao između neba i zemlje, razgovarajući direktno sa Bogom i dajući mu račun za svoje aktivnosti. U kom trenutku je Bog prekinuo da mu dozvoljava da ulazi tamo, nije rečeno.

Zašto je Satana ispao iz raja? Zbog ponosa. Želeo je da bude Bog, ne sluga Božiji. Zapazi koliko puta se pominje da je Satana planirao da uradi nešto u Isaiji 14:12-15. Jezekilj 28:12-15 opisuje Satanu kao izuzetno lepog anđela. Satana je najverovatnije bio najviši među anđelima i najlepši od svih Božijih stvorenja ali nije bio zadovoljan svojom pozicijom. Želeo je da i on bude Bog, da Boga zbaci sa prestola i preuzme vladavinu nad svemirom. Satana je želeo da bude Bog i time je kušao i Adama i Evu u Edenskom vrtu (1. Mojsijeva 3:1-5). Kako je Satana pao sa neba? U stvari, pad nije adekvatan opis. Bilo bi mnogo tačnije reći da je Bog izbacio Satanu sa neba (Isaija 14:15; Jezekilj 28:16-17). Satana nije pao sa neba, već je bio izbačen.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako, zašto i kada je Satana ispao iz raja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries