settings icon
share icon
Питање

Како, зашто и када је Сатана испао из раја?

srpski
Одговор


Сатанин пад из раја је симболично описан у Исаији 14:12-14 и Језекиљу 28:12-18. Док се ова два одељка конкретно односе на цареве Вавилона и Тира они такође говоре и о духовној сили која стои иза ова два цара, а то је Сатана. Ови одељци описују зашто је Сатана пао, али не говоре специфично када се то десило. Оно што сигурно знамо је ово: анђели су створени пре земље (Јов 38:4-7). Сатана је пао пре него што је кушао Адама и Еву у врту (1. Мојсијева 3:1-14). Сатанин пад се зато десио негде пошто су анђели створени и пре него што је кушао Адама и Еву у Еденском врту. Да ли се Сатанин пад одвио у току неколико минута, сати, или дана пре него што је кушао Адама и Еву у врту Бибија не каже.

Књига о Јову нам каже да је Сатана бар на неко време могао да уђе у небо и дође до Божијег престола. „А један дан дођоше синови Божји да стану пред Господом, а међу њих дође и Сатана. И Господ рече Сатани: Од куда идеш? А Сатана одговори Господу и рече: Проходих земљу и обилазих.” (Јов 1:6-7). Сатана се у то време очигледно слободно кретао између неба и земље, разговарајући директно са Богом и дајући му рачун за своје активности. У ком тренутку је Бог прекинуо да му дозвољава да улази тамо, није речено.

Зашто је Сатана испао из раја? Због поноса. Желео је да буде Бог, не слуга Божији. Запази колико пута се помиње да је Сатана планирао да уради нешто у Исаији 14:12-15. Језекиљ 28:12-15 описује Сатану као изузетно лепог анђела. Сатана је највероватније био највиши међу анђелима и најлепши од свих Божијих створења али није био задовољан својом позицијом. Желео је да и он буде Бог, да Бога збаци са престола и преузме владавину над свемиром. Сатана је желео да буде Бог и тиме је кушао и Адама и Еву у Еденском врту (1. Мојсијева 3:1-5). Како је Сатана пао са неба? У ствари, пад није адекватан опис. Било би много тачније рећи да је Бог избацио Сатану са неба (Исаија 14:15; Језекиљ 28:16-17). Сатана није пао са неба, већ је био избачен.Врати се на Српску страну

Како, зашто и када је Сатана испао из раја?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries