settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da se pripremim za brak?

српски

Odgovor


Možemo da naučimo da budemo radosni davaoci proučavajući najvećeg davaoca koji je svet ikada poznavao, Isusa Hrista. Ostavljajući bogatstvo i slavu svog nebeskog carstva, došao je na Zemlju i dobrovoljno dao svoj život kako bismo mi mogli da sačuvamo svoj. Kako je Bog predodredio svoju decu da budu saobrazni liku Njegovog Sina (Rimljanima 8:29), ne postoji bolji način da oponašamo Isusa Hrista u nesebičnom davanju od načina na koji je to On učinio. Sam naš Spasitelj nam je rekao: „ Mnogo je blaženije davati negoli uzimati" (Dela apostolska 20:35). Jednostavno, naša najveća motivacija za radosno i velikodušno davanje bi trebalo da bude to što ugađa Gospodu i odražava njegov dar spasenja za nas.

Druga Korinćanima otkriva niz nadahnjujućih istina koje bi trebalo da nam pomognu da postanemo radosni davaoci. Kao što je Pavle mudro opominjao Korinćane: „ A ovo znajte: ko škrto seje škrto će i žnjeti, a ko u blagoslovu seje u blagoslovu će i žnjeti" (2. Korinćanima 9: 6). Ovu neizbrisivu istinu rekao je i Salomon hiljadu godina ranije: „ Poštuj Gospoda imanjem svojim i prvinama od svega dohotka svog; I biće pune žitnice tvoje obilja..."(Priče 3: 9-10). I sam Hristos nam je rekao: „ Dajite i daće vam se; dobru meru, nabijenu, stresenu, prepunu, daće u vaše naručje... "(Luka 6:38). Zaista:„ Doći će dobro onome koji je velikodušan ..." (Psalam 112: 5).

Ovaj princip je nepogrešivo jasan — mi ne možemo nadmašiti u davanju svog milostivog Stvoritelja. Što više dajemo u službi Gospodu, to ćemo više dobiti za uzvrat. U stvari, jedino mesto u Bibliji na koje nas Bog poziva da ga ispitamo je Malahija 3:10 gde govori o našim prinosima koje Mu dajemo: „ Donesite sve desetke u spreme da bude hrane u mojoj kući, i okušajte me u tom, veli Gospod nad vojskama, hoću li vam otvoriti ustave nebeske i izliti blagoslov na vas da vam bude dosta". Još jednom odzvanjaju reči Salomonove: „ Jedan prosipa, i sve više ima; a drugi tvrduje suviše, i sve je siromašniji. Podašna ruka biva bogatija, i ko napaja, sam će biti napojen"(Priče 11: 24-25).

Pavle je rekao:„Bog voli radosnog davaoca"(2. Korinćanima 9: 7). Tako da, radosno davanje bi dakle trebalo da bude način života za hrišćanina koji razume Božiju blagodat. Kada smo velikodušni u davanju i ga pravimo od srca, Bog nas uverava da će nas paziti i da će se pobrinuti za nas (Isaija 58: 9; Psalam 41: 1-3; Priče 22: 9; 2. Korinćanima 9: 8, 11). Treba da zapamtimo da nije samo naše bogatstvo to koje treba radosno da vraćamo Bogu. Kao što je kralj David istakao, sve što imamo je od Boga (1. Dnevnika 29:14), a to uključuje i naše talente i naše vreme. Kako su nam dani odbrojani (Psalam 139: 16), naše vreme zaista pripada Bogu. I svi darovi koje imamo takođe su od Njega; zato: „ Kako je svako od vas dobio blagodatni dar, služite njime jedan drugom kao dobri domoupravitelji raznolike blagodati Božije " (1. Petrova 4:10).

Jer Bog je tako zavoleo svet, da je dao (Jovan 3:16). Bilo bi dobro da se setimo da smo spašeni jer je naš Bog tako velikodušno dao. Kao Njegova deca, pozvani smo da budemo „svetlost sveta" (Matej 5:14). Kada se pouzdajemo u Boga i mu odajemo poštovanje kroz velikodušno davanje našeg vremena, bogatstva i talenata, tada mi zaista dopuštamo da naša svetlost sija pred ljudima i da naša dobrota odražava našeg Oca na nebesima.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako mogu da se pripremim za brak?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries