settings icon
share icon
Питање

Како могу да постанем радостан давалац?

srpski
Одговор


Можемо да научимо да будемо радосни даваоци проучавајуц́и највец́ег даваоца који је свет икада познавао, Исуса Христа. Остављајуц́и богатство и славу свог небеског царства, дошао је на Земљу и добровољно дао свој живот како бисмо ми могли да сачувамо свој. Како је Бог предодредио своју децу да буду саобразни лику Његовог Сина (Римљанима 8:29), не постоји бољи начин да опонашамо Исуса Христа у несебичном давању од начина на који је то Он учинио. Сам наш Спаситељ нам је рекао: „ Много је блаженије давати неголи узимати" (Дела апостолска 20:35). Једноставно, наша највец́а мотивација за радосно и великодушно давање би требало да буде то што угађа Господу и одражава његов дар спасења за нас.

Друга Коринц́анима открива низ надахњујуц́их истина које би требало да нам помогну да постанемо радосни даваоци. Као што је Павле мудро опомињао Коринц́ане: „ А ово знајте: ко шкрто сеје шкрто ће и жњети, а ко у благослову сеје у благослову ће и жњети" (2. Коринц́анима 9: 6). Ову неизбрисиву истину рекао је и Саломон хиљаду година раније: „ Поштуј Господа имањем својим и првинама од свега дохотка свог; И биће пуне житнице твоје обиља..."(Приче 3: 9-10). И сам Христос нам је рекао: „ Дајите и даће вам се; добру меру, набијену, стресену, препуну, даће у ваше наручје... "(Лука 6:38). Заиста:„ Доц́и ц́е добро ономе који је великодушан ..." (Псалам 112: 5).

Овај принцип је непогрешиво јасан — ми не можемо надмашити у давању свог милостивог Створитеља. Што више дајемо у служби Господу, то ц́емо више добити за узврат. У ствари, једино место у Библији на које нас Бог позива да га испитамо је Малахија 3:10 где говори о нашим приносима које Му дајемо: „ Донесите све десетке у спреме да буде хране у мојој кући, и окушајте ме у том, вели Господ над војскама, хоћу ли вам отворити уставе небеске и излити благослов на вас да вам буде доста". Још једном одзвањају речи Саломонове: „ Један просипа, и све више има; а други тврдује сувише, и све је сиромашнији. Подашна рука бива богатија, и ко напаја, сам ће бити напојен"(Приче 11: 24-25).

Павле је рекао:„Бог воли радосног даваоца"(2. Коринц́анима 9: 7). Тако да, радосно давање би дакле требало да буде начин живота за хришц́анина који разуме Божију благодат. Када смо великодушни у давању и га правимо од срца, Бог нас уверава да ц́е нас пазити и да ће се побринути за нас (Исаија 58: 9; Псалам 41: 1-3; Приче 22: 9; 2. Коринц́анима 9: 8, 11). Треба да запамтимо да није само наше богатство то које треба радосно да врац́амо Богу. Као што је краљ Давид истакао, све што имамо је од Бога (1. Дневника 29:14), а то укључује и наше таленте и наше време. Како су нам дани одбројани (Псалам 139: 16), наше време заиста припада Богу. И сви дарови које имамо такође су од Њега; зато: „ Како је свако од вас добио благодатни дар, служите њиме један другом као добри домоуправитељи разнолике благодати Божије " (1. Петрова 4:10).

Јер Бог је тако заволео свет, да је дао (Јован 3:16). Било би добро да се сетимо да смо спашени јер је наш Бог тако великодушно дао. Као Његова деца, позвани смо да будемо „светлост света" (Матеј 5:14). Када се поуздајемо у Бога и му одајемо поштовање кроз великодушно давање нашег времена, богатства и талената, тада ми заиста допуштамо да наша светлост сија пред људима и да наша доброта одражава нашег Оца на небесима.

EnglishВрати се на Српску страну

Како могу да постанем радостан давалац?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries