settings icon
share icon
Pitanje

Šta to znači da je Isus Princ mira (Isaija 9:6)?

српски

Odgovor


U Isaijinom proročanstvu o dolazećem Mesiji, on kaže:
„Jer nam se rodi dijete, sin se nama dade
I vlast će biti na plećima njegovim
Nazvaće se Savetnik divni, Bog silni
Otac večni, Knez mira″ (Isaija 9:6).

U svetu koji je ispunjen ratovima i nasiljem, teško je videti kako Isus može da bude svemogući Bog koji deluje u ljudskoj istoriji i koji je otelotvorenje mira. Ali fizička bezbednost i politička harmonija ne odražava vrstu mira o kojoj On govori (Jovan 14:27).

Jevrejska reč za „mir″, shalom često se koristi u vezi sa mirom i spokojom pojedinaca, grupa ili nacija. Grčka reč eirene znači „jedinstvo i sklad"; Pavle koristi ovu reč da bi opisao cilj novozavetne crkve. Ali dublje, temeljnije značenje mira je „duhovni sklad nastao zbog obnove pojedinca sa Bogom".

U našem duhovnom stanju, mi smo neprijatelji sa Bogom (Rimljanima 5:10) „Ali Bog pokazuje svoju ljubav prema nama time što je Hristos umro za nas kad smo još bili grešnici″ (Rimljanima 5:8). Zbog Hristove žrtve, mi smo stekli obnovu u našem odnosu mira sa Bogom (Rimljanima 5:1). To je duboki, stalan mir između naših srca i našeg Stvoritelja koji ne može da nam se uzme (Jovan 10:27-28) i krajnje ispunjenje Hristovog dela kao „princa mira".

Ali, Hristova žrtva nam obezbeđuje mnogo više od večnog mira; dozvoljava nam i da imamo odnos sa Svetim Duhom, Pomagačem koji obećava da nas vodi (Jovan 16:7,13). Sveti Duh će se manifestovati u nama tako što ćemo živeti život na način na koji nije moguće da sami živimo, uključujući i to da će ispuniti naše živote ljubavlju, radošću i mirom (Galatima 5:22-23). Ova ljubav, radost i mir su rezultat delovanja Svetog Duha u životu vernika. Oni su odraz Njegovog prisustva u nama. I, mada su njihovi najdublji, najvitalniji rezultat da mi imamo ljubav, radost i mir sa Bogom, oni ne mogu, a da se ne prenesu i na odnose sa drugim ljudima.

Nama je to očajnički potrebno — posebno zato što nas Bog poziva da živimo u prostodušnosti sa drugim vernicima, u poniznosti, blagosti i strpljenju, „starajući se da svezom mira održimo duhovno jedinstvo″ (Efescima 4:1-3). Ovo jedinstvo u svrsi i blagosti bilo bi nemoguće bez delovanja Svetog Duha u nama i mira koji imamo sa Bogom zahvaljujući žrtvi Njegovog Sina.

Ono što je ironija je da, najblaža definicija mira – prisustvo spokoja u osobi, može najteže da se shvati i održi. Mi ne radimo ništa da steknemo ili održimo taj duhovni mir sa Bogom (Efescima 2:8-9). I, ako je život u jedinstvu sa drugim vernicima možda neverovatno težak, život u miru u sopstvenom životu može često da izgleda nemoguć.

Obrati pažnu da miran ne znači i „lak″. Isus nikada nije obećao da će biti lako. U stvari, On je rekao da očekujemo nevolju (Jovan 16:33) i iskušenja (Jakovljeva 1:2). Ali, takođe je rekao da, ako prizovemo Njega, On će nam dati „mir Božiji koji prevazilazi svaki um″ (Filipljanima 4:6-7). Bez obzira na koje poteškoće nailazimo, možemo da tražimo mir koje dolazi od silne Božije ljubavi koja ne zavisi od naše snage ili situacije oko nas.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta to znači da je Isus Princ mira (Isaija 9:6)?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries