settings icon
share icon
Питање

Шта то значи да је Исус Принц мира (Исаија 9:6)?

srpski
Одговор


У Исаијином пророчанству о долазећем Месији, он каже:
„Јер нам се роди дијете, син се нама даде
И власт ће бити на плећима његовим
Назваће се Саветник дивни, Бог силни
Отац вечни, Кнез мира″ (Исаија 9:6).

У свету који је испуњен ратовима и насиљем, тешко је видети како Исус може да буде свемогући Бог који делује у људској историји и који је отелотворење мира. Али физичка безбедност и политичка хармонија не одражава врсту мира о којој Он говори (Јован 14:27).

Јеврејска реч за „мир″, шалом често се користи у вези са миром и спокојом појединаца, група или нација. Грчка реч еирене значи „јединство и склад"; Павле користи ову реч да би описао циљ новозаветне цркве. Али дубље, темељније значење мира је „духовни склад настао због обнове појединца са Богом".

У нашем духовном стању, ми смо непријатељи са Богом (Римљанима 5:10) „Али Бог показује своју љубав према нама тиме што је Христос умро за нас кад смо још били грешници″ (Римљанима 5:8). Због Христове жртве, ми смо стекли обнову у нашем односу мира са Богом (Римљанима 5:1). То је дубоки, сталан мир између наших срца и нашег Створитеља који не може да нам се узме (Јован 10:27-28) и крајње испуњење Христовог дела као „принца мира".

Али, Христова жртва нам обезбеђује много више од вечног мира; дозвољава нам и да имамо однос са Светим Духом, Помагачем који обећава да нас води (Јован 16:7,13). Свети Дух ће се манифестовати у нама тако што ћемо живети живот на начин на који није могуће да сами живимо, укључујући и то да ће испунити наше животе љубављу, радошћу и миром (Галатима 5:22-23). Ова љубав, радост и мир су резултат деловања Светог Духа у животу верника. Они су одраз Његовог присуства у нама. И, мада су њихови најдубљи, највиталнији резултат да ми имамо љубав, радост и мир са Богом, они не могу, а да се не пренесу и на односе са другим људима.

Нама је то очајнички потребно — посебно зато што нас Бог позива да живимо у простодушности са другим верницима, у понизности, благости и стрпљењу, „старајући се да свезом мира одржимо духовно јединство″ (Ефесцима 4:1-3). Ово јединство у сврси и благости било би немогуће без деловања Светог Духа у нама и мира који имамо са Богом захваљујући жртви Његовог Сина.

Оно што је иронија је да, најблажа дефиниција мира – присуство спокоја у особи, може најтеже да се швати и одржи. Ми не радимо ништа да стекнемо или одржимо тај духовни мир са Богом (Ефесцима 2:8-9). И, ако је живот у јединству са другим верницима можда невероватно тежак, живот у миру у сопственом животу може често да изгледа немогућ.

Обрати пажну да миран не значи и „лак″. Исус никада није обећао да ће бити лако. У ствари, Он је рекао да очекујемо невољу (Јован 16:33) и искушења (Јаковљева 1:2). Али, такође је рекао да, ако призовемо Њега, Он ће нам дати „мир Божији који превазилази сваки ум″ (Филипљанима 4:6-7). Без обзира на које потешкоће наилазимо, можемо да тражимо мир које долази од силне Божије љубави која не зависи од наше снаге или ситуације око нас.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта то значи да је Исус Принц мира (Исаија 9:6)?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries