settings icon
share icon
Pitanje

Šta je bio Pavlov trn u telu?

српски

Odgovor


Do sada je dato bezbroj objašnjenja o prirodi Pavlovog trna u telu. Ona se kreću od toga da se radi o neprestanim iskušenjima, upornim protivnicima, hroničnim bolestima (problemi s očima, malarija, migrena i epilepsija) pa do problema sa govorom. Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi šta je to bilo, ali pretpostavljamo da se radi o fizičkoj bolesti.

Sve što znamo o tome dolazi od samog Pavla u 2. Korinćanima 12:7: “A na neizmerna otkrivenja, - da se ne bih poneo, - dat mi je trn u telu, satanin anđeo, da me ćuška - da se ne ponosim.“ Trn je pre svega imao svrhu da drži Pavla u poniznosti. Svako ko je susreo Isusa i kome je on govorio i poslao ga u misiju (Dela 9:2-8) prirodno bi se uobrazio. Ako tome dodate i mnoge knjige Novog zaveta koje je Pavle napisao pod uticajem Svetog Duha, lako je videti zašto je mogao da postane nadmen i ponosan preko mere. Nadalje, znamo da je bolest došla od sotoninog anđela. Kao što je Bog dozvolio sotoni da muči Jova (Jov 1:1-12), tako mu je dozvolio i da muči Pavla, ali zbog plemenitih ciljeva i Božije savršene volje.

Razumemo zašto je Pavle video taj trn kao prepreku za veću i kvalitetniju misiju (Galatima 5:14-16) i zašto se tri puta molio Bogu da ga uzme od njega (2. Kor. 12:8). Međutim, Pavle je iz tog iskustva izvukao pouku koja dominira u njegovim poslanicama: božanska sila se najbolje očituje u ljudskoj slabosti (2. Kor. 4:7) da bi sva slava pripala Bogu (2. Kor. 10:17). Bog nije uklonio problem, ali je zato dao Pavlu svoju snagu i milost za koju je rekao da mu je dovoljna.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je bio Pavlov trn u telu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries