settings icon
share icon
Питање

Шта је био Павлов трн у телу?

srpski
Одговор


До сада је дато безброј објашњења о природи Павловог трна у телу. Она се крећу од тога да се ради о непрестаним искушењима, упорним противницима, хроничним болестима (проблеми с очима, маларија, мигрена и епилепсија) па до проблема са говором. Нико са сигурношћу не може да тврди шта је то било, али претпостављамо да се ради о физичкој болести.

Све што знамо о томе долази од самог Павла у 2. Коринћанима 12:7: “А на неизмерна откривења, - да се не бих понео, - дат ми је трн у телу, сатанин анђео, да ме ћушка - да се не поносим.“ Трн је пре свега имао сврху да држи Павла у понизности. Свако ко је сусрео Исуса и коме је он говорио и послао га у мисију (Дела 9:2-8) природно би се уобразио. Ако томе додате и многе књиге Новог завета које је Павле написао под утицајем Светог Духа, лако је видети зашто је могао да постане надмен и поносан преко мере. Надаље, знамо да је болест дошла од сотониног анђела. Као што је Бог дозволио сотони да мучи Јова (Јов 1:1-12), тако му је дозволио и да мучи Павла, али због племенитих циљева и Божије савршене воље.

Разумемо зашто је Павле видео тај трн као препреку за већу и квалитетнију мисију (Галатима 5:14-16) и зашто се три пута молио Богу да га узме од њега (2. Кор. 12:8). Међутим, Павле је из тог искуства извукао поуку која доминира у његовим посланицама: божанска сила се најбоље очитује у људској слабости (2. Кор. 4:7) да би сва слава припала Богу (2. Кор. 10:17). Бог није уклонио проблем, али је зато дао Павлу своју снагу и милост за коју је рекао да му је довољна.Врати се на Српску страну

Шта је био Павлов трн у телу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries