settings icon
share icon
Pitanje

Šta to znači da je Bog otac siročadi?

српски

Odgovor


Psalam 68:5 kaže: „ Bog u svom svetom prebivalištu – otac siročadi, branitelj udovica.” Od svih načina na koje je Svemogući Gospod Bog mogao izabrati da se odnosi prema čovečanstvu, izabrao je jezik porodice. Mogao je sebe opisati kao dobroćudnog diktatora, ljubaznog šefa ili strpljivog stanodavca. Ali umesto toga, On je izabrao reč otac.

On se predstavlja kao Otac jer svi znamo ko je otac i šta otac radi. Čak i ako nismo imali zemaljske očeve koji su se dobro ophodili prema nama, mi imamo suštinsko razumevanje kakav bi dobar otac trebalo da bude. Bog je usadio to razumevanje u naša srca. Svi imamo potrebu da budemo voljeni, negovani, zaštićeni i cenjeni. U idealnom slučaju, zemaljski otac će zadovoljiti te potrebe. Ali čak i ako to nije slučaj, Bog će ih ispuniti. Isus je poučio svoje sledbenike da se obraćaju Bogu sa Oče (Luka 11:2). U celom Svetom pismu Bog opisuje svoju ljubav prema nama kao ljubav roditelja (Isaija 49:15; Jovan 16:26–27; 2. Korinćanima 6:18). Iako poseduje karakteristike i oca i majke (Isaija 66:13), On bira reč muškog roda jer ona takođe označava snagu, zaštitu i opskrbu (Psalam 54:4).

Bog ima posebno mesto u svom srcu za siročad i one koji su bez očeva (5. Mojsijeva 24:20; Jeremija 49:11; Jakov 1:27). Psalam 27:10 kaže: „Ako me otac i majka ostave, Gospod će me primiti. ” Bog zna da su zemaljski očevi mnogo puta bili odsutni ili nisu obavljali svoj posao (Efescima 6:4). On se nudi da ispuni ulogu Oca (Jovan 6:37; Ponovljeni zakoni 1:31). On nas poziva da ga prizivamo kada smo u nevolji (Psalam 50:15), da sve svoje brige prebacimo na Njega (1. Petrova 5:7) i da uživamo u Njegovom prisustvu (1. Korinćanima 1:9: Psalam 116: 1; 1. Jovanova 5:14). On nam pruža model karakteristika, koje je imao na umu kada je osmislio očinstvo. Iako zemaljski očevi mnogo puta ne žive u skladu sa idealom, Bog obećava da u Njemu niko ne mora biti bez savršenog Oca.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta to znači da je Bog otac siročadi?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries