settings icon
share icon
Питање

Шта то значи да је Бог отац сирочади?

srpski
Одговор


Псалам 68:5 каже: „ Бог у свом светом пребивалишту – отац сирочади, бранитељ удовица.” Од свих начина на које је Свемогући Господ Бог могао изабрати да се односи према човечанству, изабрао је језик породице. Могао је себе описати као доброц́удног диктатора, љубазног шефа или стрпљивог станодавца. Али уместо тога, Он је изабрао реч отац.

Он се представља као Отац јер сви знамо ко је отац и шта отац ради. Чак и ако нисмо имали земаљске очеве који су се добро опходили према нама, ми имамо суштинско разумевање какав би добар отац требало да буде. Бог је усадио то разумевање у наша срца. Сви имамо потребу да будемо вољени, неговани, заштиц́ени и цењени. У идеалном случају, земаљски отац ц́е задовољити те потребе. Али чак и ако то није случај, Бог ће их испунити. Исус је поучио своје следбенике да се обрац́ају Богу са Оче (Лука 11:2). У целом Светом писму Бог описује своју љубав према нама као љубав родитеља (Исаија 49:15; Јован 16:26–27; 2. Коринц́анима 6:18). Иако поседује карактеристике и оца и мајке (Исаија 66:13), Он бира реч мушког рода јер она такође означава снагу, заштиту и опскрбу (Псалам 54:4).

Бог има посебно место у свом срцу за сирочад и оне који су без очева (5. Мојсијева 24:20; Јеремија 49:11; Јаков 1:27). Псалам 27:10 каже: „Ако ме отац и мајка оставе, Господ ц́е ме примити. ” Бог зна да су земаљски очеви много пута били одсутни или нису обављали свој посао (Ефесцима 6:4). Он се нуди да испуни улогу Оца (Јован 6:37; Поновљени закони 1:31). Он нас позива да га призивамо када смо у невољи (Псалам 50:15), да све своје бриге пребацимо на Њега (1. Петрова 5:7) и да уживамо у Његовом присуству (1. Коринц́анима 1:9: Псалам 116: 1; 1. Јованова 5:14). Он нам пружа модел карактеристика, које је имао на уму када је осмислио очинство. Иако земаљски очеви много пута не живе у складу са идеалом, Бог обец́ава да у Њему нико не мора бити без савршеног Оца.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта то значи да је Бог отац сирочади?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries