settings icon
share icon
Pitanje

Da li je ljudska duša večna ili besmrtna?

српски

Odgovor


Ljudska duša je besmrtna bez ikakve sumnje. To se jasno vidi u mnogim delovima Pisma, kako u Starom, tako i Novom zavetu: Psalam 22:26; 23:6; 49:7-9; Propovednik 12:7; Danilo 12:2-3; Matej 25:46; i 1. Korinćanima 15:12-19. Danilo 12:2 kaže: „I mnogo onih koji spavaju u prahu zemaljskom probudiće se, jedni na život večni, a drugi na sramotu i prekor večni.“ Isto tako, Isus je rekao da će grešnici otići u večnu kaznu a pravednici u večni život“ (Matej 25:46). Ista je grčka reč koja se koristi za „kaznu“ i „život“, jasno je da i grešnici i pravednici imaju večne, besmrtne duše.

Nesumnjivo je da Biblija poučava da će svi ljudi, bez obzira da li su spaseni ili ne, postojati u večnosti, bilo u raju ili paklu. Pravi duhovni život neće prestati kad naše telo umre. Naše duše će živeti večno, bilo u Božijem prisustvu na nebu, ako je osoba spasena, bilo kažnjena u paklu, ako odbacimo Božiji dar spasenja. U stvari, Biblija obećava da ne samo što će naše duše večno živeti, već i da će i naša tela biti večna jer će vaskrsnuti. Ova nada u telesno vaskrsenje je u samom srcu hrišćanske vere (1. Korinćanima 15:12-19).

Iako su duše večne, bitno je da ne zaboravimo da nismo večni na isti način kao što je Bog večan. Bog je jedino pravo večno biće jer nema ni početak ni kraj. Bog je oduvek postojao i zauvek će postojati. Sva druga živa bića, bez obzira da li su ljudskog ili anđeoskog porekla su smrtna, jer imaju početak. Iako će naše duše zauvek živeti jednom kada nastanu, Biblija ne poučava da su duše oduvek postojale. Naše duše su večne, jer ih je Bog tako stvorio, ali imaju svoj početak. Postojalo je vreme kada one nisu postojale.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je ljudska duša večna ili besmrtna?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries