settings icon
share icon
Питање

Да ли је људска душа вечна или бесмртна?

srpski
Одговор


Људска душа је бесмртна без икакве сумње. То се јасно види у многим деловима Писма, како у Старом, тако и Новом завету: Псалам 22:26; 23:6; 49:7-9; Проповедник 12:7; Данило 12:2-3; Матеј 25:46; и 1. Коринћанима 15:12-19. Данило 12:2 каже: „И много оних који спавају у праху земаљском пробудиће се, једни на живот вечни, а други на срамоту и прекор вечни.“ Исто тако, Исус је рекао да ће грешници отићи у вечну казну а праведници у вечни живот“ (Матеј 25:46). Иста је грчка реч која се користи за „казну“ и „живот“, јасно је да и грешници и праведници имају вечне, бесмртне душе.

Несумњиво је да Библија поучава да ће сви људи, без обзира да ли су спасени или не, постојати у вечности, било у рају или паклу. Прави духовни живот неће престати кад наше тело умре. Наше душе ће живети вечно, било у Божијем присуству на небу, ако је особа спасена, било кажњена у паклу, ако одбацимо Божији дар спасења. У ствари, Библија обећава да не само што ће наше душе вечно живети, већ и да ће и наша тела бити вечна јер ће васкрснути. Ова нада у телесно васкрсење је у самом срцу хришћанске вере (1. Коринћанима 15:12-19).

Иако су душе вечне, битно је да не заборавимо да нисмо вечни на исти начин као што је Бог вечан. Бог је једино право вечно биће јер нема ни почетак ни крај. Бог је одувек постојао и заувек ће постојати. Сва друга жива бића, без обзира да ли су људског или анђеоског порекла су смртна, јер имају почетак. Иако ће наше душе заувек живети једном када настану, Библија не поучава да су душе одувек постојале. Наше душе су вечне, јер их је Бог тако створио, али имају свој почетак. Постојало је време када оне нису постојале.Врати се на Српску страну

Да ли је људска душа вечна или бесмртна?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries