settings icon
share icon
Pitanje

Kako kreacionizam tj.evolucija utiču na to kako osoba posmatra svet?

српски

Odgovor


Ključna razlika između kreacionizma i evolucije svodi se na našu sigurnost u vezi sa svim što mislimo da znamo. Razmisli o ovome: ako su naših pet čula i naši mozgovi proizvod nasumične evolucije bez svrhe, kako možemo da znamo da nam oni pružaju pouzdane informacije. Stvar koju moje oko i mozak vidi kao „crveno" drugo oko može da vidi kao „plavo", ali, ti ga zoveš „crvenim", jer su te tako učili. (Same boje se neće istinski promeniti, jer se sastoje od sigurnih, nepromenljivih frekvencija elektromagentnog spektra). Ne postoji siguran način da znamo da govorimo o istoj stvari.

Ili pretpostavite da vidite stenu koja izgleda kao da ima natpis na kome piše „Čikago: 80 kilometara". Sada pretpostavite da su ti natpisi zaista samo rezultat nasumične erozije vetra i kiše koji su se samo pojavili da ispišu ovu poruku. Da li možes pouzdano da znaš da je Čikago udaljen 80 kilometara?

Ali, šta ako znaš da je svaki normalni par očiju i mozga osmišljen da vidi izvesnu frekvenciju elektromagnetnog spektra kao „crvenu"? Onda možes pouzdano da znaš da ono što ja vidim kao crveno je isto što i ti vidiš kao crveno. I šta ako bi znao da je čovek pažljivo izmerio rastojanje od 80 kilometara od Čikaga i stavio marker tamo da to i pokaže? Onda možeš pouzdano da znaš da marker pruža tačnu informaciju.

Druga razlika kako kreacionizam i evolucija utiču na viđenje sveta jedne osobe je u oblasti morala. Ako smo mi samo proizvodi nasumične evolucije bez svrhe, šta, tačno, znače termini „dobro" i „zlo"? „Dobro" u poređenu sa čim? „Zlo" u poređenju sa čim? Zaista, bez nekog merila (tj. Božije prirode), nemamo osnova da kažemo da je nešto dobro ili zlo; to je samo mišljenje, koje nema nikakvu težinu u prosuđivanju kako se ja ponašam ili kako sudim postupcima drugih ljudi. Majka Tereza i Staljin su, jednostavno, pravili različite izbore u takvom svetu. Ne postoji odgovor na krajnje pitanje „Ko to kaže?" kada je u pitanju odlučivanje o dobrom i lošem. I dok ateisti i evolucionisti sigurno mogu da vode moralne živote – ako su verni svojim uverenjima, ne bi imali razloga – niti bi imali osnove da sude postupcima onih za koje odluče da su uradili nešto „pogrešno".

Ali, ako postoji Bog koji nas je stvorio po svom liku, onda nismo samo stvoreni sa osećanjem za dobro i loše, već imamo i odgovor na pitanje „Ko kaže?".Dobro je ono što se slaže sa Božijom prirodom, a loše je sve suprotno tome.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako kreacionizam tj.evolucija utiču na to kako osoba posmatra svet?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries