settings icon
share icon
Питање

Како креационизам тј.еволуција утичу на то како особа посматра свет?

srpski
Одговор


Кључна разлика између креационизма и еволуције своди се на нашу сигурност у вези са свим што мислимо да знамо. Размисли о овоме: ако су наших пет чула и наши мозгови производ насумичне еволуције без сврхе, како можемо да знамо да нам они пружају поуздане информације. Ствар коју моје око и мозак види као „црвено" друго око може да види као „плаво", али, ти га зовеш „црвеним", јер су те тако учили. (Саме боје се неће истински променити, јер се састоје од сигурних, непроменљивих фреквенција електромагентног спектра). Не постоји сигуран начин да знамо да говоримо о истој ствари.

Или претпоставите да видите стену која изгледа као да има натпис на коме пише „Чикаго: 80 километара". Сада претпоставите да су ти натписи заиста само резултат насумичне ерозије ветра и кише који су се само појавили да испишу ову поруку. Да ли можес поуздано да знаш да је Чикаго удаљен 80 километара?

Али, шта ако знаш да је сваки нормални пар очију и мозга осмишљен да види извесну фреквенцију електромагнетног спектра као „црвену"? Онда можес поуздано да знаш да оно што ја видим као црвено је исто што и ти видиш као црвено. И шта ако би знао да је човек пажљиво измерио растојање од 80 километара од Чикага и ставио маркер тамо да то и покаже? Онда можеш поуздано да знаш да маркер пружа тачну информацију.

Друга разлика како креационизам и еволуција утичу на виђење света једне особе је у области морала. Ако смо ми само производи насумичне еволуције без сврхе, шта, тачно, значе термини „добро" и „зло"? „Добро" у поређену са чим? „Зло" у поређењу са чим? Заиста, без неког мерила (тј. Божије природе), немамо основа да кажемо да је нешто добро или зло; то је само мишљење, које нема никакву тежину у просуђивању како се ја понашам или како судим поступцима других људи. Мајка Тереза и Стаљин су, једноставно, правили различите изборе у таквом свету. Не постоји одговор на крајње питање „Ко то каже?" када је у питању одлучивање о добром и лошем. И док атеисти и еволуционисти сигурно могу да воде моралне животе – ако су верни својим уверењима, не би имали разлога – нити би имали основе да суде поступцима оних за које одлуче да су урадили нешто „погрешно".

Али, ако постоји Бог који нас је створио по свом лику, онда нисмо само створени са осећањем за добро и лоше, већ имамо и одговор на питање „Ко каже?".Добро је оно што се слаже са Божијом природом, а лоше је све супротно томе.

EnglishВрати се на Српску страну

Како креационизам тј.еволуција утичу на то како особа посматра свет?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries