settings icon
share icon
Pitanje

Kalvinizam ili Arminijanizam – koji pogled je ispravan?

српски

Odgovor


Kalvinizam i Arminijanizam su dva sistema teološkog pokušaja da se objasni razlika između Božijeg suvereniteta i ljudske odgovornosti u odnosu na spasenje. Kalvinizam je dobio ime po Džonu Kalvinu, francuskom teologu koji je živeo od 1509 - 1564. Arminijanizam je dobio ime po Jakovu Arminijusu, holandskom teologu koji je živeo od 1560 - 1609.

Oba sistema se mogu svesti na pet tački. Kalvinizam drži do potpune nemoralnosi dok Arminianizam drži do delimične nemoralnosti. Potpuna nemoralnost podrazumeva da je svaki aspekt čovečanstva zaražen grehom i samim tim ljudski rod nije u stanju da dođe Bogu sam od sebe. Delimična nemoralnost kaže da je svaki deo čovečanstva zaražen grehom, ali ne do te mere da nije u stanju da poveruje u Boga sam od sebe.

Kalvinizam drži do bezuslovnog izbora dok Arminijanizam drži do uslovnog izbora. Bezuslovan izbor drži da je Bog taj koji izabira osobe za spasenje na osnovu samo Njegove volje, a ne nečeg što je prisutno u osobi. Uslovni izbor drži da Bog izabira osobe za spasenje na osnovu Njegovog predznanja o tome ko će poverovati u Hrista za spasenje.

Kalvinizam drži do ograničenog otkupljenja dok Arminijanizam drži do neograničenog otkupljenja. Ovo je najkontraverznija od svih pet tački. Ograničeno otkupljenje je verovanje da je Isus umro samo za izabrane. Neograničeno otkupljenje je verovanje da je Isus umro za sve, ali da Njegova smrt nema efekt dok osoba ne poveruje.

Kalvinizam drži do neodoljive blagodati dok Arminijanizam drži do blagodati kojoj se može odoleti. Neodoljiva blagodat raspravlja da kada Bog pozove osobu za spasenje, ta osoba će neminovno doći do spasenja. Blagodat kojoj se može odeleti kaže da Bog poziva sve za spasenje, ali da se mnogi ljudi opiru i odbacuju ovaj poziv.

Kalvinizam drži do istrajnosti svetaca dok Arminijanizam drži do uslovnog spasenja. Istrajnost svetaca se odnosi na koncept da osoba koju je Bog izabrao će istrajati u veri i nikada se neće odreći Hrista i okrenuti se od njega. Uslovno spasenje je pogled da vernik u Hristu može na osnovu svoje slobodne volje da se okrene od Hrista i samim tim da izgubi svoje spasenje.

Tako da, u raspravi između Kalvinizma i Arminijanizma, ko je u pravu? Interesantno je da se primeti da u svojoj raznovrsnosti Tela Hristovoga, postoje mnoge mešavine Kalvnizma i Arminijanizma. Postoji pet tački Kalvinizma i pet tački Arminijanizama, i u isto vreme tri tačke Kalvinizma i dve tačke Arminijanizma. Mnogi vernici dolaze do neke vrste mešavine ova dva pogleda. U krajnjem slučaju, naš stav je da oba sistema ne uspevaju da objasne ono što je neobjašnjivo. Ljudska bića su nesposobna da u potpunosti shvate ovakav koncept. Da, Bog je apsolutno suveren i zna sve. Da, ljudska bića su pozvana da naprave iskrenu odluku i poveruju u Hrista za spasnje. Ova dva faktora nam izgledaju kontradiktorno, ali u Božijem umu, one imaju savršen smisao.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kalvinizam ili Arminijanizam – koji pogled je ispravan?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries