settings icon
share icon
Питање

Калвинизам или Арминијанизам – који поглед је исправан?

srpski
Одговор


Калвинизам и Арминијанизам су два система теолошког покушаја да се објасни разлика између Божијег суверенитета и људске одговорности у односу на спасење. Калвинизам је добио име по Џону Калвину, француском теологу који је живео од 1509 - 1564. Арминијанизам је добио име по Јакову Арминијусу, холандском теологу који је живео од 1560 - 1609.

Оба система се могу свести на пет тачки. Калвинизам држи до потпуне неморалноси док Арминианизам држи до делимичне неморалности. Потпуна неморалност подразумева да је сваки аспект човечанства заражен грехом и самим тим људски род није у стању да дође Богу сам од себе. Делимична неморалност каже да је сваки део човечанства заражен грехом, али не до те мере да није у стању да поверује у Бога сам од себе.

Калвинизам држи до безусловног избора док Арминијанизам држи до условног избора. Безуслован избор држи да је Бог тај који изабира особе за спасење на основу само Његове воље, а не нечег што је присутно у особи. Условни избор држи да Бог изабира особе за спасење на основу Његовог предзнања о томе ко ће поверовати у Христа за спасење.

Калвинизам држи до ограниченог откупљења док Арминијанизам држи до неограниченог откупљења. Ово је најконтраверзнија од свих пет тачки. Ограничено откупљење је веровање да је Исус умро само за изабране. Неограничено откупљење је веровање да је Исус умро за све, али да Његова смрт нема ефект док особа не поверује.

Калвинизам држи до неодољиве благодати док Арминијанизам држи до благодати којој се може одолети. Неодољива благодат расправља да када Бог позове особу за спасење, та особа ће неминовно доћи до спасења. Благодат којој се може оделети каже да Бог позива све за спасење, али да се многи људи опиру и одбацују овај позив.

Калвинизам држи до истрајности светаца док Арминијанизам држи до условног спасења. Истрајност светаца се односи на концепт да особа коју је Бог изабрао ће истрајати у вери и никада се неће одрећи Христа и окренути се од њега. Условно спасење је поглед да верник у Христу може на основу своје слободне воље да се окрене од Христа и самим тим да изгуби своје спасење.

Тако да, у расправи између Калвинизма и Арминијанизма, ко је у праву? Интересантно је да се примети да у својој разноврсности Тела Христовога, постоје многе мешавине Калвнизма и Арминијанизма. Постоји пет тачки Калвинизма и пет тачки Арминијанизама, и у исто време три тачке Калвинизма и две тачке Арминијанизма. Многи верници долазе до неке врсте мешавине ова два погледа. У крајњем случају, наш став је да оба система не успевају да објасне оно што је необјашњиво. Људска бића су неспособна да у потпуности швате овакав концепт. Да, Бог је апсолутно суверен и зна све. Да, људска бића су позвана да направе искрену одлуку и поверују у Христа за спасње. Ова два фактора нам изгледају контрадикторно, али у Божијем уму, оне имају савршен смисао.Врати се на Српску страну

Калвинизам или Арминијанизам – који поглед је исправан?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries