settings icon
share icon
Pitanje

Gde je bio Josif kada je Isus već odrastao?

српски

Odgovor


Zadnji put kada je Josif pomenut u Bibliji bilo je kada je Isus imao dvanaest godina. Vraćajući se iz Jerusalima, Isus se odvojio od svojih roditelja, koji su ga, na kraju, našli u hramu kako priča sa učiteljima. Ironično je da je u to vreme- kada je Isus objavio da treba da se bavi poslom svog nebeskog Oca- svako pominjanje njegovog zemaljskog oca prestalo (Luka 2:41-50).

Pošto se Josif više nije pominjao, većina naučnika veruje da je on umro pre nego što je Isus započeo svoju javnu službu. Kada dolazimo do trenutka venčanja u Kani (Jovan 2), Josif je upadljivo odsutan. Vidimo da je Marija tu, ali nigde se ne pominje Josif. Možda je razlog što je Isus ostao kod kuće do 30. godine i to što je bio odgovoran da se brine o svojoj porodici.

Teorija po kojoj je Josif umro do vremena kada je Isus odrastao je potkrepljena i činjenicom da je Isus, kada je bio na krstu, dao uputstva kako da se apostol Jovan brine o Njegovoj majci (Jovan 19:26-27). Josif je sigurno umro pre trenutka raspeća, jer Isus ne bi dodelio brigu o Mariji Jovanu. Da je Josif bio živ, Isus ne bi rekao. „Majko, predajem te Jovanu". Josif bi, sa pravom, odgovorio: „Čekaj malo, moja je odgovornost da se brinem o njoj". Samo je o udovici mogao da brine neko drugi van bliže porodice.

Neki ljudi veruju da je Josif umro malo pošto je Isus počeo svoju javnu službu. Ovo nije verovatno, jer, da je Josif umro tokom Isusove trogodišnje službe, to bi bio glavni događaj; Isus bi, nesumnjivo, otišao na sahranu sa svojim učenicima i bar bi jedan od pisaca evanđelja to zabeležio. Iako nije sigurno, najverovaniji scenario je da je Josif umro pre nego što je Isus započeo svoju zemaljsku službu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Gde je bio Josif kada je Isus već odrastao?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries