settings icon
share icon
Питање

Где је био Јосиф када је Исус већ одрастао?

srpski
Одговор


Задњи пут када је Јосиф поменут у Библији било је када је Исус имао дванаест година. Враћајући се из Јерусалима, Исус се одвојио од својих родитеља, који су га, на крају, нашли у храму како прича са учитељима. Иронично је да је у то време- када је Исус објавио да треба да се бави послом свог небеског Оца- свако помињање његовог земаљског оца престало (Лука 2:41-50).

Пошто се Јосиф више није помињао, већина научника верује да је он умро пре него што је Исус започео своју јавну службу. Када долазимо до тренутка венчања у Кани (Јован 2), Јосиф је упадљиво одсутан. Видимо да је Марија ту, али нигде се не помиње Јосиф. Можда је разлог што је Исус остао код куће до 30. године и то што је био одговоран да се брине о својој породици.

Теорија по којој је Јосиф умро до времена када је Исус одрастао је поткрепљена и чињеницом да је Исус, када је био на крсту, дао упутства како да се апостол Јован брине о Његовој мајци (Јован 19:26-27). Јосиф је сигурно умро пре тренутка распећа, јер Исус не би доделио бригу о Марији Јовану. Да је Јосиф био жив, Исус не би рекао. „Мајко, предајем те Јовану". Јосиф би, са правом, одговорио: „Чекај мало, моја је одговорност да се бринем о њој". Само је о удовици могао да брине неко други ван ближе породице.

Неки људи верују да је Јосиф умро мало пошто је Исус почео своју јавну службу. Ово није вероватно, јер, да је Јосиф умро током Исусове трогодишње службе, то би био главни догађај; Исус би, несумњиво, отишао на сахрану са својим ученицима и бар би један од писаца еванђеља то забележио. Иако није сигурно, најверованији сценарио је да је Јосиф умро пре него што је Исус започео своју земаљску службу.

EnglishВрати се на Српску страну

Где је био Јосиф када је Исус већ одрастао?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries