settings icon
share icon
Pitanje

Ko su Jehovini svedoci i kakva su njihova verovanja?

српски

Odgovor


Sekta koja je danas poznata kao Jehovini svedoci je započela svoju delatnost u Pensilvaniji 1870. godine kao biblijski čas koji je započeo Čarls Tejz Rasel. Rasel je nazvao svoju grupu "Biblijska grupa Milenijumskog praskozorja." Čarls T. Rasel je je započeo da piše seriju knjiga koje je nazvao "Proučavanje Svetog Pisma," koja je stigla do šest tomova do kraja njegovog života i koja sadrži većinu teologije u koju Jehovini svedoci danas veruju. Posle Raselove smtri 1916, Sudija J.F. Raderford, Raselov prijatelj i naslednik, napisao je sedmi i poslednji tom u seriji "Proučavanje Svetog Pisma", "Završena Misterija," 1917. godine. Biblija Kule stražara i Traktatorsko društvo su osnovani 1886. i ubrzo su postale mehanizam kroz koji je pokret "Proučavanje Svetog Pisma" započeo da širi svoj pogled na druge. Grupa je bila poznata kao “Raseliti” do 1931 kada, zbog raspada u organizaciji je dobila drugo ime “Jehovini svedoci.” Grupa od koje iz koje je rascep nastao, je postala poznata kao “Biblijski studenti.”

U šta veruju Jehovini svedoci? Iscrpno ispitivanje njihove doktrinalne pozicije na temu Isusovog božanstva, Spasenja, Trojstva, Svetog Duha, Otkupljenja, itd., pokazuju bez sumnje da oni ne drže ortodoksno hrišćansko verovanje po pitanju ovih stvari. Jehovini svedoci veruju da je Isus arhanđel Mihailo, najuzvišenije stvoreno biće. Ovo je suprotno Pismu koje jasno kaže da je Isus Bog (Jovan 1:1,14; 8:58; 10:30). Jehovini svedoci veruju da se spasenje dobija kombinacijom vere, dobrih dela i poslušnosti. Ovo je takođe u suprotnosti sa bezbroj stihova u Pismu koji tvrde da se spasenje prima po veri (Jovan 3:16; Efescima 2:8-9; Tit 3:5). Jehovini svedoci odbacuju trojstvo, verujući da je Isus stvoreno biće i da je Sveti Duh u osnovi samo Božija sila. Jehovini svedoci odbacuju koncept po kome je Hrist umro umesto nas da nas otkupi, i umesto toga veruju u teoriju otkupljenja, po kojoj je Isusova smrt bila otkupljujuća cena za Adamov greh.

Na koji način Jehovini svedoci opravdavaju ove nebiblijske doktrine? (1) Oni tvrde da je crkva, tokom vekova iskvarila Bibliju i (2) oni su iznova preveli Bibliju u ono što oni zovu Prevod Novog Sveta. Biblija Kule stražara i Traktatorko društvo su zamenili biblijski tekst da bi se slagao sa njihovom lažnom doktrinom – radije nego da svoju doktrinu zasnuju na onome što piše u Bibliji. Prevod Novog Sveta je prošao kroz nebrojeno edicija, kako su Jehovini svedoci otkrivali sve više i više suprotnosti sa svojom doktrinom.

Jehovini svedoci su se brzo pokazali kao kult koji se samo malo dotiče Pisma. Kula stražara zasniva svoje verovanje i doktrine na originalima i proširenom učenju Čarlsa Tejs Rasela, Sudije Josifa Franklina Raderforda i njihovih naslednika. Organ upravljanja Biblije Kule stražara i Trktatorskog društva je jedino telo u kultu koje tvrdi da ima autoritet da tumači Pismo. Drugim rečima, ono što Organ Upravljanja kaže o bilo kom delu Pisma je poslednja reč i nezavisno mišljenje je izuzetno nepoželjno. To je u direktnoj suprotnosti sa Pavlovim savetom Timoteju (kao i svima nama) da se potrudi da se pokaže vrstan pred Bogom kao radnik koji ne mora da se stidi , koji pravo upravlja Rečju istine. Ovo upozorenje, koje se nalazi u Drugoj Timoteju 2:15, je jasno uputstvo od Boga svakom pojedinom Njegovom detetu u Telu Hristovom da budu kao Verijski hrišćani i da istražuju Pismo svakodnevno, da vide da li ono čemu ih uče se slaže sa onim što piše u Njegovoj reči po pitanju date teme.

Jehovine svedoke treba pohvaliti zbog njihovih “evangelizatorskih napora.” Verovatno ne postoji religijska grupa koja je vernija od Jehovinih svedoka u širenju njihove poruke. Na žalost, poruka je iskrivljena, puna obmane i lažne doktrine. Neka Gospod da otvori oči Jehovinim svedocima za istinu evanđelja i istinsko učenje Božije reči.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Ko su Jehovini svedoci i kakva su njihova verovanja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries