settings icon
share icon
Питање

Ко су Јеховини сведоци и каква су њихова веровања?

srpski
Одговор


Секта која је данас позната као Јеховини сведоци је започела своју делатност у Пенсилванији 1870. године као библијски час који је започео Чарлс Тејз Расел. Расел је назвао своју групу "Библијска група Миленијумског праскозорја." Чарлс Т. Расел је је започео да пише серију књига које је назвао "Проучавање Светог Писма," која је стигла до шест томова до краја његовог живота и која садржи већину теологије у коју Јеховини сведоци данас верују. После Раселове смтри 1916, Судија Ј.Ф. Радерфорд, Раселов пријатељ и наследник, написао је седми и последњи том у серији "Проучавање Светог Писма", "Завршена Мистерија," 1917. године. Библија Куле стражара и Трактаторско друштво су основани 1886. и убрзо су постале механизам кроз који је покрет "Проучавање Светог Писма" започео да шири свој поглед на друге. Група је била позната као “Раселити” до 1931 када, због распада у организацији је добила друго име “Јеховини сведоци.” Група од које из које је расцеп настао, је постала позната као “Библијски студенти.”

У шта верују Јеховини сведоци? Исцрпно испитивање њихове доктриналне позиције на тему Исусовог божанства, Спасења, Тројства, Светог Духа, Откупљења, итд., показују без сумње да они не држе ортодоксно хришћанско веровање по питању ових ствари. Јеховини сведоци верују да је Исус арханђел Михаило, најузвишеније створено биће. Ово је супротно Писму које јасно каже да је Исус Бог (Јован 1:1,14; 8:58; 10:30). Јеховини сведоци верују да се спасење добија комбинацијом вере, добрих дела и послушности. Ово је такође у супротности са безброј стихова у Писму који тврде да се спасење прима по вери (Јован 3:16; Ефесцима 2:8-9; Тит 3:5). Јеховини сведоци одбацују тројство, верујући да је Исус створено биће и да је Свети Дух у основи само Божија сила. Јеховини сведоци одбацују концепт по коме је Христ умро уместо нас да нас откупи, и уместо тога верују у теорију откупљења, по којој је Исусова смрт била откупљујућа цена за Адамов грех.

На који начин Јеховини сведоци оправдавају ове небиблијске доктрине? (1) Они тврде да је црква, током векова искварила Библију и (2) они су изнова превели Библију у оно што они зову Превод Новог Света. Библија Куле стражара и Трактаторко друштво су заменили библијски текст да би се слагао са њиховом лажном доктрином – радије него да своју доктрину заснују на ономе што пише у Библији. Превод Новог Света је прошао кроз небројено едиција, како су Јеховини сведоци откривали све више и више супротности са својом доктрином.

Јеховини сведоци су се брзо показали као култ који се само мало дотиче Писма. Кула стражара заснива своје веровање и доктрине на оригиналима и проширеном учењу Чарлса Тејс Расела, Судије Јосифа Франклина Радерфорда и њихових наследника. Орган управљања Библије Куле стражара и Трктаторског друштва је једино тело у култу које тврди да има ауторитет да тумачи Писмо. Другим речима, оно што Орган Управљања каже о било ком делу Писма је последња реч и независно мишљење је изузетно непожељно. То је у директној супротности са Павловим саветом Тимотеју (као и свима нама) да се потруди да се покаже врстан пред Богом као радник који не мора да се стиди , који право управља Речју истине. Ово упозорење, које се налази у Другој Тимотеју 2:15, је јасно упутство од Бога сваком поједином Његовом детету у Телу Христовом да буду као Веријски хришћани и да истражују Писмо свакодневно, да виде да ли оно чему их уче се слаже са оним што пише у Његовој речи по питању дате теме.

Јеховине сведоке треба похвалити због њихових “евангелизаторских напора.” Вероватно не постоји религијска група која је вернија од Јеховиних сведока у ширењу њихове поруке. На жалост, порука је искривљена, пуна обмане и лажне доктрине. Нека Господ да отвори очи Јеховиним сведоцима за истину еванђеља и истинско учење Божије речи.Врати се на Српску страну

Ко су Јеховини сведоци и каква су њихова веровања?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries