settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači da je Isus jedinorodni Božiji sin?

српски

Odgovor


Fraza “jedinorodni Sin” pojavljuje se u Jovanu 3:16 i glasi „Jer Bog je tako zavoleo svet da je dao svog jedinorodnog sina, da svako ko veruje u Njega, ne propadne, nego ima večni život”. Fraza “jedinorodni” potiče od grčke reči monogenes. Ova reč se na različite način na engleskom prevodi kao „jedini”, „jedan jedini” i „jedinorodni”.

Ova zadnja fraza „jedinorodni”, koja se koristi u nekim prevodima je ono što pravi problem. Lažni učitelji uhvatili su se ove fraze da bi pokušali da dokažu lažno učenje po kome Isus Hristos nije Bog, tj. da Isus nije, u svojoj suštini, jednak Bogu kao druga osoba Trojstva. Oni vide reč „rođen” i kažu da je Isus stvoreno biće, jer jedino neko ko ima početak u vremenu može biti „začet”. Propust ovog viđenja je da je reč “jedinorodni” engleski prevod grčke reči. Kao takav, moramo da istražimo izvorno značenje grčke reči, a ne da prenosimo englesko značenje u tekst.

Šta onda znači reč monogenes? Prema grčko-engleskom leksikonu Novog zaveta i ranoj hrišćanskoj literature (BAGD, treće izdanje), monogenes ima dve osnovne definicije. Prva definicija je „biti jedini od svoje vrste u posebnom odnosu”. Ovo je značenje koje se koristi u Jevrejima 11:17, kada pisac govori o Isaku kao Avramovom „jedinorodnom sinu”. Avram je imao više sinova, ali Isak je bio jedini sin kojeg je imao sa Sarom i jedini sin saveza.

Druga definicija je „biti jedini od svoje vrste ili klase, jedini u vrsti”. Ovo je značenje na koje se misli u Jovanu 3:16. U stvari, Jovan je jedini novozavetni pisac koji koristi ovu reč za Isusa (vidi Jovan 1:14, 18; 3:16, 18; 1. Jovanova 4:9). Jovan je, prvenstveno, bio usredsređen da pokaže da je Isus bio Božiji Sin (Jovan 20:31) i on koristi ovu reč da istakne Isusa kao jedinstvenog Božijeg Sina – koji deli istu božansku prirodu kao Bog – za razliku od vernika koji su Božiji sinovi i kćerke po veri.

Suština je da termini kao što su „Otac” i „Sin”, koji opisuju Boga i Isusa su ljudski termini koji se koriste da nam pomognu da razumemo odnos između različitih osoba Trojstva. Ukoliko možete da razumete odnos između ovozemaljskog oca i sina, onda delimično, možete da razumete i odnos između prve i druge osobe Trojstva. Ova analogija gubi smisao ako se u njoj pretera i ako se takva podučava, kao što to rade neke hrišćanske sekte (kao što su Jehovini svedoci), koji uče da je Isus doslovno „začet” u smislu „proizveden“ ili „stvoren“ od strane Boga Oca. EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači da je Isus jedinorodni Božiji sin?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries