settings icon
share icon
Питање

Шта значи да је Исус јединородни Божији син?

srpski
Одговор


Фраза “јединородни Син” појављује се у Јовану 3:16 и гласи „Јер Бог је тако заволео свет да је дао свог јединородног сина, да свако ко верује у Њега, не пропадне, него има вечни живот”. Фраза “јединородни” потиче од грчке речи моногенес. Ова реч се на различите начин на енглеском преводи као „једини”, „један једини” и „јединородни”.

Ова задња фраза „јединородни”, која се користи у неким преводима је оно што прави проблем. Лажни учитељи ухватили су се ове фразе да би покушали да докажу лажно учење по коме Исус Христос није Бог, тј. да Исус није, у својој суштини, једнак Богу као друга особа Тројства. Они виде реч „рођен” и кажу да је Исус створено биће, јер једино неко ко има почетак у времену може бити „зачет”. Пропуст овог виђења је да је реч “јединородни” енглески превод грчке речи. Као такав, морамо да истражимо изворно значење грчке речи, а не да преносимо енглеско значење у текст.

Шта онда значи реч моногенес? Према грчко-енглеском лексикону Новог завета и раној хришћанској литературе (БАГД, треће издање), моногенес има две основне дефиниције. Прва дефиниција је „бити једини од своје врсте у посебном односу”. Ово је значење које се користи у Јеврејима 11:17, када писац говори о Исаку као Аврамовом „јединородном сину”. Аврам је имао више синова, али Исак је био једини син којег је имао са Саром и једини син савеза.

Друга дефиниција је „бити једини од своје врсте или класе, једини у врсти”. Ово је значење на које се мисли у Јовану 3:16. У ствари, Јован је једини новозаветни писац који користи ову реч за Исуса (види Јован 1:14, 18; 3:16, 18; 1. Јованова 4:9). Јован је, првенствено, био усредсређен да покаже да је Исус био Божији Син (Јован 20:31) и он користи ову реч да истакне Исуса као јединственог Божијег Сина – који дели исту божанску природу као Бог – за разлику од верника који су Божији синови и кћерке по вери.

Суштина је да термини као што су „Отац” и „Син”, који описују Бога и Исуса су људски термини који се користе да нам помогну да разумемо однос између различитих особа Тројства. Уколико можете да разумете однос између овоземаљског оца и сина, онда делимично, можете да разумете и однос између прве и друге особе Тројства. Ова аналогија губи смисао ако се у њој претера и ако се таква подучава, као што то раде неке хришћанске секте (као што су Јеховини сведоци), који уче да је Исус дословно „зачет” у смислу „произведен“ или „створен“ од стране Бога Оца.

Врати се на Српску страну

Шта значи да је Исус јединородни Божији син?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries