settings icon
share icon
Pitanje

Šta je JEDP teorija?

српски

Odgovor


Ukratko, JEDP teorija kaže da prvih pet knjiga Biblije, Postanje, Izlazak, Levitsku, Brojeve i Ponovljeni zakon nije napisao samo Mojsije koji je umro 1451. godine p.n.e. već i nekoliko autora posle njegove smrti. Teorija se zasniva na tome da se u različitim delovima Petoknjižja koriste različita imena za Boga, kao i da postoje vidljive razlike u jezičkom stilu. JEDP je akronim za četiri moguća autora: autor koji koristi Božije ime Jehova, autor koji koristi Božije ime Elohim, autor Knjige brojeva, i autor svešenik koji je napisao Levitsku knjigu. (JEDP je akronim na engleskom jeziku: slovo “J” stoji za ime Jehova, “E” za Elohim, “D” za Deuteronomy tj. Knjigu ponovljenog zakona i “P” za englesku reč priest što znači "sveštenik”, prim. prev.) Ova teorija nadalje tvrdi da su razni delovi Petoknjižja sakupljeni u 4. veku p.n.e. i da je to učinio Jezdra.

Zašto se u knjigama za koje pretpostavljamo da je napisao isti autor pojavljuju različita imena Boga? Tako u 1. Mojsijevoj 1. glavi nalazimo ime Elohim, dok u 2. glavi iste knjige stoji ime JHVH. To je obrazac na koji često nailazimo u Petoknjižju. Objašnjenje je jednostavno. Mojsije je koristio Božija imena da bi istakao nešto. U 1. Mojsijevoj 1 Bog je Elohim, moćni Bog Stvoritelj, a u 2. glavi iste knjige Bog je Jahve, lični Bog koji je stvorio čovečanstvo i s kojim je povezan. To ne ukazuje na različite autore, već na jednog koji koristi različita Božija imena da bi istakao poentu i opisao različite aspekte njegove ličnosti.

Što se različitih stilova u Petoknjižju tiče, zar je čudno što autor ne primenjuje isti stil pisanja na istoriju (Postanje), zakone (Izlazak, Ponovljeni zakon) i komplikovani sistem prinošenja žrtvi (Levitska)? Od razlika koje se daju objasniti JEDP teorija pravi detaljnu teoriju koja nema uporište ni u stvarnosti, ni u istoriji. Dosad nije otkriven nijedan J, E, D ili P dokument. Nijedan jevrejski ili hrišćanski naučnik još nije ni nagovestio da možda postoji takav dokument.

Najjači argument protiv JEDP teorije je sama Biblija. Isus je u Marku 12:26 rekao: „A za mrtve - da će vaskrsnuti, zar ne čitaste u Mojsijevoj knjizi gde govori o kupini, kako mu reče Bog: 'Ja sam Bog Avraamov i Bog Isaakov i Bog Jakovljev’?“ Ovim je Isus jasno rekao da je Mojsije pisao o događaju sa gorućom kupinom u 2. Mojsijevoj 3:1-3. Apostol Luka u Delima 3:22 daje komentar na stih u 5. Mojsijevoj 18:15 i pominje Mojsija kao njegovog autora. Apostol Pavle u Rimljanima 10:5 govori o pravednosti koju Mojsije opisuje u 3. Mojsijevoj 18:5 i time potvrđuje da je Mojsije autor Levitske knjige. Dakle, imamo Isusa koji je potvrdio da je 2. Mojsijevu napisao Mojsije, apostola Luku koji u Delima kaže da je 5. Mojsijevu takođe napisao Mojsije i apostola Pavla koji u istom smislu govori o 3. Mojsijevoj. Da bi se JEDP teorija pokazala kao tačna Isus, apostol Luka i Pavle su morali biti ili lažovi, ili su pogrešno razumeli Stari zavet. Zato treba da verujemo Isusu i onima koji su pisali Novi zavet, a ne smešnoj i neosnovanoj JEDP teoriji (2. Timoteju 3:16-17).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je JEDP teorija?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries