settings icon
share icon
Питање

Шта је ЈЕДП теорија?

srpski
Одговор


Укратко, ЈЕДП теорија каже да првих пет књига Библије, Постање, Излазак, Левитску, Бројеве и Поновљени закон није написао само Мојсије који је умро 1451. године п.н.е. већ и неколико аутора после његове смрти. Теорија се заснива на томе да се у различитим деловима Петокњижја користе различита имена за Бога, као и да постоје видљиве разлике у језичком стилу. ЈЕДП је акроним за четири могућа аутора: аутор који користи Божије име Јехова, аутор који користи Божије име Елохим, аутор Књиге бројева, и аутор свешеник који је написао Левитску књигу. (ЈЕДП је акроним на енглеском језику: слово “Ј” стоји за име Јехова, “Е” за Елохим, “Д” за Деутерономy тј. Књигу поновљеног закона и “П” за енглеску реч приест што значи "свештеник”, прим. прев.) Ова теорија надаље тврди да су разни делови Петокњижја сакупљени у 4. веку п.н.е. и да је то учинио Јездра.

Зашто се у књигама за које претпостављамо да је написао исти аутор појављују различита имена Бога? Тако у 1. Мојсијевој 1. глави налазимо име Елохим, док у 2. глави исте књиге стоји име ЈХВХ. То је образац на који често наилазимо у Петокњижју. Објашњење је једноставно. Мојсије је користио Божија имена да би истакао нешто. У 1. Мојсијевој 1 Бог је Елохим, моћни Бог Створитељ, а у 2. глави исте књиге Бог је Јахве, лични Бог који је створио човечанство и с којим је повезан. То не указује на различите ауторе, већ на једног који користи различита Божија имена да би истакао поенту и описао различите аспекте његове личности.

Што се различитих стилова у Петокњижју тиче, зар је чудно што аутор не примењује исти стил писања на историју (Постање), законе (Излазак, Поновљени закон) и компликовани систем приношења жртви (Левитска)? Од разлика које се дају објаснити ЈЕДП теорија прави детаљну теорију која нема упориште ни у стварности, ни у историји. Досад није откривен ниједан Ј, Е, Д или П документ. Ниједан јеврејски или хришћански научник још није ни наговестио да можда постоји такав документ.

Најјачи аргумент против ЈЕДП теорије је сама Библија. Исус је у Марку 12:26 рекао: „А за мртве - да ће васкрснути, зар не читасте у Мојсијевој књизи где говори о купини, како му рече Бог: 'Ја сам Бог Авраамов и Бог Исааков и Бог Јаковљев’?“ Овим је Исус јасно рекао да је Мојсије писао о догађају са горућом купином у 2. Мојсијевој 3:1-3. Апостол Лука у Делима 3:22 даје коментар на стих у 5. Мојсијевој 18:15 и помиње Мојсија као његовог аутора. Апостол Павле у Римљанима 10:5 говори о праведности коју Мојсије описује у 3. Мојсијевој 18:5 и тиме потврђује да је Мојсије аутор Левитске књиге. Дакле, имамо Исуса који је потврдио да је 2. Мојсијеву написао Мојсије, апостола Луку који у Делима каже да је 5. Мојсијеву такође написао Мојсије и апостола Павла који у истом смислу говори о 3. Мојсијевој. Да би се ЈЕДП теорија показала као тачна Исус, апостол Лука и Павле су морали бити или лажови, или су погрешно разумели Стари завет. Зато треба да верујемо Исусу и онима који су писали Нови завет, а не смешној и неоснованој ЈЕДП теорији (2. Тимотеју 3:16-17).Врати се на Српску страну

Шта је ЈЕДП теорија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries