settings icon
share icon
Pitanje

Šta se desilo tokom Isusovog detinjstva?

српски

Odgovor


Biblija ne govori mnogo o Isusovoj mladosti, osim Luke 2:41-52. Iz ovog prikaza, znamo neke stvari o Isusovom detinjstvu. Bio je sin roditelja posvećenih religijskim običajima. Kako im je vera nalagala, Josif i Marija išli su svake godine na hodočašće u Jerusalim tokom praznika Pashe. Poveli su i svog dvanaestogodisnjeg sina, da sa njim proslave prvu Pashu, kao pripremu za njegovu ceremoniju bar micva u 13. godini, kada su jevrejski dečaci slavili prelazak u punoletstvo. U tom opisu vidimo tipičnog dečaka jedne tipične tadašnje porodice.

Takođe, u ovoj priči vidimo da Isusovo zadržavanje u hramu nije bilo ni nestašno niti neposlušno, već prirodan ishod Njegovog znanja da On mora da bude u kontaktu sa Očevim delovanjem. To što je zadivio učitelje u hramu svojom mudrošću i znanjem govori o Njegovim izuzetnim sposobnostima. S druge strane, slušanje i postavljanje pitanja starešinama pokazuje da je bio pun poštovanja, preuzimajući ulogu učenika, što je bilo i primereno detetu Njegovog uzrasta.

Počev od ove scene do Njegovog krštenja, kada je imao 30 godina, sve što znamo o Isusovoj mladosti bilo je da je napustio Jerusalim i vratio se u Nazaret sa Njegovim roditeljima i da im je „bio poslušan“ (Luka 2:51). On je ispunio svoju dužnost svojim zemaljskim roditeljima, potčinivši se 5. zapovesti, što je bio suštinski deo savršene poslušnosti Mojsijevom zakonu, koji je izvršio u našu korist. Pored toga, sve što znamo je da je „Isus je pak napredovao u mudrosti i rastu, i milosti kod Boga i ljudi“ (Luka 2:52).

Očigledno, Bog je odlučio da je toliko potrebno da znamo. Postoje neki vanbiblijski spisi koji sadrže priče o Hristovoj mladosti (npr. Evanđelje po Tomasu). Ali, ne postoji način da znamo da li su bilo koje od ovih priča istinite i pouzdane. Bog je izabrao da nam ne govori mnogo o Isusovom detinjstvu – tako da treba da Mu verujemo da nas je obavestio o svemu što je potrebno da znamo. EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta se desilo tokom Isusovog detinjstva?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries