settings icon
share icon
Питање

Шта се десило током Исусовог детињства?

srpski
Одговор


Библија не говори много о Исусовој младости, осим Луке 2:41-52. Из овог приказа, знамо неке ствари о Исусовом детињству. Био је син родитеља посвећених религијским обичајима. Како им је вера налагала, Јосиф и Марија ишли су сваке године на ходочашће у Јерусалим током празника Паше. Повели су и свог дванаестогодисњег сина, да са њим прославе прву Пашу, као припрему за његову церемонију бар мицва у 13. години, када су јеврејски дечаци славили прелазак у пунолетство. У том опису видимо типичног дечака једне типичне тадашње породице.

Такође, у овој причи видимо да Исусово задржавање у храму није било ни несташно нити непослушно, већ природан ишод Његовог знања да Он мора да буде у контакту са Очевим деловањем. То што је задивио учитеље у храму својом мудрошћу и знањем говори о Његовим изузетним способностима. С друге стране, слушање и постављање питања старешинама показује да је био пун поштовања, преузимајући улогу ученика, што је било и примерено детету Његовог узраста.

Почев од ове сцене до Његовог крштења, када је имао 30 година, све што знамо о Исусовој младости било је да је напустио Јерусалим и вратио се у Назарет са Његовим родитељима и да им је „био послушан“ (Лука 2:51). Он је испунио своју дужност својим земаљским родитељима, потчинивши се 5. заповести, што је био суштински део савршене послушности Мојсијевом закону, који је извршио у нашу корист. Поред тога, све што знамо је да је „Исус је пак напредовао у мудрости и расту, и милости код Бога и људи“ (Лука 2:52).

Очигледно, Бог је одлучио да је толико потребно да знамо. Постоје неки ванбиблијски списи који садрже приче о Христовој младости (нпр. Еванђеље по Томасу). Али, не постоји начин да знамо да ли су било које од ових прича истините и поуздане. Бог је изабрао да нам не говори много о Исусовом детињству – тако да треба да Му верујемо да нас је обавестио о свему што је потребно да знамо.

Врати се на Српску страну

Шта се десило током Исусовог детињства?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries