settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Isus podučavao u parabolama?

српски

Odgovor


Kaže se da je parabola zemaljska priča sa nebeskim značenjem. Gospod Isus često je koristio parabole kao način da ilustruje duboke, božanske istine.Ovakve priče se lako pamte, bogate su simbolikom, a ličnosti su istaknute. Parabole su bile uobičajena forma podučavanja u judaizmu. Prvobitno, Isus je upotrebljavao mnoge grafičke analogije koristeći uobičajene stvari koje bi svima bile poznate (so, hleb, ovce itd.) i njihovo značenje bilo je prilično jasno u kontekstu Njegovog učenja. Parabole su zahtevale više objašnjenja i u određenom trenutku svoje službe, Isus je počeo da podučava koristeći isključivo parabole.

Postavlja se pitanje, zašto je Isus dozvolio da se mnogi ljudi pitaju oko značenja Njegovih parabola? Prvi takav primer je u Njegovom izlaganju parabole o semenu i tlu. Pre nego što im je protumačio ovu parabolu, On je povukao učenike iz gomile. Oni su mu rekli: „Zašto im pričaš u parabolama?”. Isus im je odgovorio: „Vama je dano da saznate tajne carstva nebeskoga, a njima nije dano. Jer koji ima, daće mu se i obilovaće; a koji nema, uzeće mu se i ono što ima. Zato im govorim u pričama, jer gledajući ne vide i slušajući ne čuju niti razumeju. I ispunjava se na njima Isaijino proroštvo koje glasi: ,Slušaćete i nećete razumeti, gledaćete i nećete videti. Jer je okorelo srce ovoga naroda, i ušima teško čuše, i oči svoje zatvoriše, da kako ne vide očima i ne čuju ušima i srcem ne razumeju i ne obrate se, i izlečim ih'. A vaše oči su blažene što gledaju, i uši vaše što slušaju. Jer zaista vam kažem da su mnogi proroci i pravednici zaželeli da vide što vi gledate - i ne videše, i da čuju što vi slušate - i ne čuše“ (Matej 13:10.17).

Od tog trenutka u Isusovoj službi, kada je pričao u parabolama, On ih je objašnjavao samo svojim učenicima. Ali oni koji su i dalje odbacivali Njegovu poruku, bili su prepušteni svom duhovnom slepilu i pitali se šta je On mislio. On je jasno razlikovao one kojima je „dato da čuju” i one koji su nastavili u svom neverovanju – stalno slušajući, ali nikada zaista shvatajući i „koji svagda uče, a nikako ne mogu da dođu do poznanja istine” (2. Timoteju 3:7). Učenicima je dat dar duhovnog razaznavanja, pomoću koga su im bile razjašnjene stvari od Duha. Dato im je još istine, zato što su prihvatili istinu od Isusa. Isto važi i za današnje vernike kojima je dat dar Svetog Duha, koji ih vodi u svu istinu (Jovan 16:13). On nam je otvorio oči za svetlo istine i naše uši za slatke reči večnog života.

Naš Gospod Isus znao je da istina nije slatka muzika svakome uhu. Prosto rečeno, ima onih koji, niti su zainteresovani, niti mare za Božija duboka shvatanja. Zašto je On, onda, govorio u parabolama? Za one koji imaju istinsku glad za Bogom, parabola je i efektivno i nezaboravno sredstvo za prenošenje božanskih istina. Parabole našeg Gospoda sadrže ogromne količine istine u veoma malo reči – a Njegove parabole, vrlo slikovite, ne zaboravljaju se lako. Stoga, parabole su blagoslov onima koji imaju otvorene uši da slušaju. Ali, parabola je takođe na osudu onima koji imaju tvrdo srce i uši spore da slušaju. EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je Isus podučavao u parabolama?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries