settings icon
share icon
Питање

Зашто је Исус подучавао у параболама?

srpski
Одговор


Каже се да је парабола земаљска прича са небеским значењем. Господ Исус често је користио параболе као начин да илуструје дубоке, божанске истине.Овакве приче се лако памте, богате су симболиком, а личности су истакнуте. Параболе су биле уобичајена форма подучавања у јудаизму. Првобитно, Исус је употребљавао многе графичке аналогије користећи уобичајене ствари које би свима биле познате (со, хлеб, овце итд.) и њихово значење било је прилично јасно у контексту Његовог учења. Параболе су захтевале више објашњења и у одређеном тренутку своје службе, Исус је почео да подучава користећи искључиво параболе.

Поставља се питање, зашто је Исус дозволио да се многи људи питају око значења Његових парабола? Први такав пример је у Његовом излагању параболе о семену и тлу. Пре него што им је протумачио ову параболу, Он је повукао ученике из гомиле. Они су му рекли: „Зашто им причаш у параболама?”. Исус им је одговорио: „Вама је дано да сазнате тајне царства небескога, а њима није дано. Јер који има, даће му се и обиловаће; а који нема, узеће му се и оно што има. Зато им говорим у причама, јер гледајући не виде и слушајући не чују нити разумеју. И испуњава се на њима Исаијино пророштво које гласи: ,Слушаћете и нећете разумети, гледаћете и нећете видети. Јер је окорело срце овога народа, и ушима тешко чуше, и очи своје затворише, да како не виде очима и не чују ушима и срцем не разумеју и не обрате се, и излечим их'. А ваше очи су блажене што гледају, и уши ваше што слушају. Јер заиста вам кажем да су многи пророци и праведници зажелели да виде што ви гледате - и не видеше, и да чују што ви слушате - и не чуше“ (Матеј 13:10.17).

Од тог тренутка у Исусовој служби, када је причао у параболама, Он их је објашњавао само својим ученицима. Али они који су и даље одбацивали Његову поруку, били су препуштени свом духовном слепилу и питали се шта је Он мислио. Он је јасно разликовао оне којима је „дато да чују” и оне који су наставили у свом неверовању – стално слушајући, али никада заиста шватајући и „који свагда уче, а никако не могу да дођу до познања истине” (2. Тимотеју 3:7). Ученицима је дат дар духовног разазнавања, помоћу кога су им биле разјашњене ствари од Духа. Дато им је још истине, зато што су прихватили истину од Исуса. Исто важи и за данашње вернике којима је дат дар Светог Духа, који их води у сву истину (Јован 16:13). Он нам је отворио очи за светло истине и наше уши за слатке речи вечног живота.

Наш Господ Исус знао је да истина није слатка музика свакоме уху. Просто речено, има оних који, нити су заинтересовани, нити маре за Божија дубока шватања. Зашто је Он, онда, говорио у параболама? За оне који имају истинску глад за Богом, парабола је и ефективно и незаборавно средство за преношење божанских истина. Параболе нашег Господа садрже огромне количине истине у веома мало речи – а Његове параболе, врло сликовите, не заборављају се лако. Стога, параболе су благослов онима који имају отворене уши да слушају. Али, парабола је такође на осуду онима који имају тврдо срце и уши споре да слушају.

Врати се на Српску страну

Зашто је Исус подучавао у параболама?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries