settings icon
share icon
Pitanje

Sa kojim suđenjima se Isus suočio pre raspeća?

српски

Odgovor


Noć pre Isusovog hapšenja, Isus je doveden pred Anaju, Kajafu i skup religioznih vođa koji se zvao Sinedrion (Jovan 18:19-24; Matej 26:57). Posle toga, odveli su ga pred Pilata, rimskog namesnika (Jovan 18:23), poslali Irodu (Luka 23:7) i vratili Pilatu (Luka 23:11-12), koji ga je, na kraju, osudio na smrt.

Njegovo suđenje sastojalo se iz 6 delova: tri faze na religioznom sudu i tri pred rimskim sudom. Isusu je bilo suđeno pred Anajom, bivšim prvosveštenikom; Kajafom, tadašnjim prvosveštenikom i Sinedrionom. Na ovim „crkvenim” suđenjima , osuđen je za bogohuljenje, zato što tvrdio da je Božiji Sin, Mesija.

Suđenja pred jevrejskim vlastima, religijska suđenja pokazala su stepen mržnje jevrejskih vođa prema Njemu, jer su oni zanemarivali sopstene zakone. Iz perspektive jevrejskog zakona, postojalo nekoliko neregularnosti: 1) Nijedno suđenje nije smelo da se drži u vreme svetkovine, a Isusu je suđeno tokom Pashe. 2) Svaki član suda trebalo je da glasa pojedinačno, za osudu ili oslobađajuću presudu, ali Isus je osuđen uzvikivanjem. 3) U slučaju donošenja smrtne kazne, morala je da prođe noć da bi se izvršila presuda; međutim, Isus je odveden na krst samo nekoliko sati posle presude. 4) Jevreji nisu imali autoritet da bilo koga pogube, ipak, izrežirali su Isusovo pogubljenje. 5) Nijedno suđenje nije smelo da se održi noću, ipak ovo je održano pred zoru. 6) Optuženom je trebalo dati savet ili zastupnika, ali Isus nije imao ništa od ta dva. 7). Optuženom nisu smela biti postavljana pitanja koja su u sebi sadržala optužbu, ipak Isusa su pitali da li je On bio Hristos.

Suđenja pred rimskim vlastima počela su sa Pilatom (Jovan 18:23), pošto je Isus bio pretučen. Optužbe protiv Njega bile su vrlo različite od optužbi na Njegovim religijskim suđenjima. On je optužen da je podsticao ljude na pobunu, da im je zabranjivao da plaćaju porez i da je tvrdio da je Car. Pilat nije našao razlog da ubije Isusa, zato ga je poslao Irodu (Luka 23:7). Irod ga je ismejao, želeći da izbegne političku odgovornost i poslao ga je nazad Pilatu (Luka 23:11-12). Ovo je bilo poslednje suđenje i Pilat je pokušao da smiri neprijateljski nastrojene Jevreje, naloživši da Isusa izbičuju. Rimsko bičevanje je užasno, otprilike 39 udaraca. U poslednjem pokušaju da oslobodi Isusa, Pilat im nudi zatvorenika Varavu da bude raspet, a Isus oslobođen, ali uzalud. Gomila je tražila da Varava bude oslobođen, a Isus raspet. Pilat je udovoljio njihovom zahtevu i predao Isusa njihovoj volji. Isusova suđenja predstavljaju krajnje ismevanje pravde. Isus, najneviniji čovek u istoriji čovečanstva, bio je proglašen krivim za zločine i osuđen na smrt raspećem. EnglishVrati se na Srpsku stranu

Sa kojim suđenjima se Isus suočio pre raspeća?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries