settings icon
share icon
Питање

Са којим суђењима се Исус суочио пре распећа?

srpski
Одговор


Ноћ пре Исусовог хапшења, Исус је доведен пред Анају, Кајафу и скуп религиозних вођа који се звао Синедрион (Јован 18:19-24; Матеј 26:57). После тога, одвели су га пред Пилата, римског намесника (Јован 18:23), послали Ироду (Лука 23:7) и вратили Пилату (Лука 23:11-12), који га је, на крају, осудио на смрт.

Његово суђење састојало се из 6 делова: три фазе на религиозном суду и три пред римским судом. Исусу је било суђено пред Анајом, бившим првосвештеником; Кајафом, тадашњим првосвештеником и Синедрионом. На овим „црквеним” суђењима , осуђен је за богохуљење, зато што тврдио да је Божији Син, Месија.

Суђења пред јеврејским властима, религијска суђења показала су степен мржње јеврејских вођа према Њему, јер су они занемаривали сопстене законе. Из перспективе јеврејског закона, постојало неколико нерегуларности: 1) Ниједно суђење није смело да се држи у време светковине, а Исусу је суђено током Паше. 2) Сваки члан суда требало је да гласа појединачно, за осуду или ослобађајућу пресуду, али Исус је осуђен узвикивањем. 3) У случају доношења смртне казне, морала је да прође ноћ да би се извршила пресуда; међутим, Исус је одведен на крст само неколико сати после пресуде. 4) Јевреји нису имали ауторитет да било кога погубе, ипак, изрежирали су Исусово погубљење. 5) Ниједно суђење није смело да се одржи ноћу, ипак ово је одржано пред зору. 6) Оптуженом је требало дати савет или заступника, али Исус није имао ништа од та два. 7). Оптуженом нису смела бити постављана питања која су у себи садржала оптужбу, ипак Исуса су питали да ли је Он био Христос.

Суђења пред римским властима почела су са Пилатом (Јован 18:23), пошто је Исус био претучен. Оптужбе против Њега биле су врло различите од оптужби на Његовим религијским суђењима. Он је оптужен да је подстицао људе на побуну, да им је забрањивао да плаћају порез и да је тврдио да је Цар. Пилат није нашао разлог да убије Исуса, зато га је послао Ироду (Лука 23:7). Ирод га је исмејао, желећи да избегне политичку одговорност и послао га је назад Пилату (Лука 23:11-12). Ово је било последње суђење и Пилат је покушао да смири непријатељски настројене Јевреје, наложивши да Исуса избичују. Римско бичевање је ужасно, отприлике 39 удараца. У последњем покушају да ослободи Исуса, Пилат им нуди затвореника Вараву да буде распет, а Исус ослобођен, али узалуд. Гомила је тражила да Варава буде ослобођен, а Исус распет. Пилат је удовољио њиховом захтеву и предао Исуса њиховој вољи. Исусова суђења представљају крајње исмевање правде. Исус, најневинији човек у историји човечанства, био је проглашен кривим за злочине и осуђен на смрт распећем.

Врати се на Српску страну

Са којим суђењима се Исус суочио пре распећа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries