settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Isusova ljudska priroda bitna?

српски

Odgovor


Isusova ljudska priroda je isto toliko bitna kao i Njegova božanska priroda. Isus je rođen kao ljudsko biće, istovremeno posedujući i potpuno božansku prirodu. Ograničenom umu čoveka teško je da shvati ideju da je Isusova ljudska priroda postojala istovremeno kao i božanska. Ipak, Isusova priroda- putpuno čovek i potpuno Bog- je biblijska činjenjenica. Ima onih koji odbacuju ove biblijske istine i govore da je Isus bio samo čovek, ali ne i Bog (ebionizam). Doketizam je pogled po kome je Isus Bog, ali ne i čovek. Oba gledišta su nebiblijska i lažna.

Isus je morao da bude rođen kao ljudsko biće iz nekoliko razloga. Jedan je naveden u Galatima 4:4-5: „A kad je došla punina vremena, posla Bog svoga Sina, rođenog od žene, koji je bio pod zakonom, da iskupi one koji su pod zakonom — da mi primimo usinovljenje". Samo čovek može da bude „rođen pod zakonom". Nijedna životinja ni anđeosko biće nije „pod zakonom″. Samo ljudi su rođeni pod zakonom i samo je ljudsko biće moglo da iskupi druga ljudska bića rođena pod istim zakonom. Rođeni pod Božijim zakonom, sva ljudska bića su kriva zbog kršenja tog zakona. Samo savršeno ljudsko biće – Isus Hristos- mogao je da savršeno održi zakon i da ga savršeno ispuni, i tako da nas iskupi od te krivice. Isus je postigao naše iskupljenje na krstu, zamenjujući naš greh za Njegovu savršenu pravednost (2. Korinćanima 5:21).

Drugi razlog zašto je Isus morao da bude čovek je što je Bog ustanovio neophodnost prolivanja krvi za oproštaj grehova (Knjiga Levita 17:11; Jevrejima 9:22). Krv životinja, iako prihvatljiva na trenutnoj osnovi kao nagoveštaj krvi savršenog Boga-Čoveka, nije bila dovoljna za trajni oproštaj greha, „jer krv bikova i jaraca ne može da otkloni grehe″ (Jevrejima 10:4). Isus Hristos, savršeno Božije Jagnje, žrtvovao je svoj ljudski život i prolio svoju ljudsku krv da bi pokrio grehe svih onih koji će ikada verovati u Njega. Da nije bio čovek, to ne bi bilo moguće.

Staviše, Isusova ljudska priroda omogućava mu da se odnosi prema nama na način na koji to anđeli ili životinje nikad ne bi mogle. „Jer mi nemamo prvosveštenika koji ne može saosećati sa našim slabostima, nego je On u svemu bio iskušan — slično nama — izuzev greha″ (Jevrejima 4:15). Samo ljudsko biće može da se saoseća sa našim slabostima i iskušenjima. Kao čovek, Isus je bio podložan svim istim vrstama iskušenja kao i mi i, stoga, može da se saoseća sa nama i pomaže nam. On je bio iskušan, progonjen, siromašan, prezren, trpeo je fizičku bol i podneo je tugu jedne duge i jako okrutne smrti. Samo ljudsko bće je moglo da pretrpi ove stvari i samo ljudsko biće je moglo, u potpunosti, da ih razume kroz iskustvo.

Na kraju, bilo je neophodno za Isusa da dođe u telu, jer vera u tu istinu je preduslov za spasenje. Objavljujući da je Isus došao u telu je znak Božijeg duha, dok će Antihrist i svi koji ga prate to poreći (1. Jovanova 4:2-3). Isus je došao u telu; On je u stanju da se saoseća sa našim ljudskim slabostima; Njegova ljudska krv bila je prolivena za naše grehe; i On je bio potpuno Bog i potpuno Čovek. Ovo su biblijske istine koje ne mogu da se poreknu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je Isusova ljudska priroda bitna?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries