settings icon
share icon
Питање

Зашто је Исусова људска природа битна?

srpski
Одговор


Исусова људска природа је исто толико битна као и Његова божанска природа. Исус је рођен као људско биће, истовремено поседујући и потпуно божанску природу. Ограниченом уму човека тешко је да швати идеју да је Исусова људска природа постојала истовремено као и божанска. Ипак, Исусова природа- путпуно човек и потпуно Бог- је библијска чињењеница. Има оних који одбацују ове библијске истине и говоре да је Исус био само човек, али не и Бог (ебионизам). Докетизам је поглед по коме је Исус Бог, али не и човек. Оба гледишта су небиблијска и лажна.

Исус је морао да буде рођен као људско биће из неколико разлога. Један је наведен у Галатима 4:4-5: „А кад је дошла пунина времена, посла Бог свога Сина, рођеног од жене, који је био под законом, да искупи оне који су под законом — да ми примимо усиновљење". Само човек може да буде „рођен под законом". Ниједна животиња ни анђеоско биће није „под законом″. Само људи су рођени под законом и само је људско биће могло да искупи друга људска бића рођена под истим законом. Рођени под Божијим законом, сва људска бића су крива због кршења тог закона. Само савршено људско биће – Исус Христос- могао је да савршено одржи закон и да га савршено испуни, и тако да нас искупи од те кривице. Исус је постигао наше искупљење на крсту, замењујући наш грех за Његову савршену праведност (2. Коринћанима 5:21).

Други разлог зашто је Исус морао да буде човек је што је Бог установио неопходност проливања крви за опроштај грехова (Књига Левита 17:11; Јеврејима 9:22). Крв животиња, иако прихватљива на тренутној основи као наговештај крви савршеног Бога-Човека, није била довољна за трајни опроштај греха, „јер крв бикова и јараца не може да отклони грехе″ (Јеврејима 10:4). Исус Христос, савршено Божије Јагње, жртвовао је свој људски живот и пролио своју људску крв да би покрио грехе свих оних који ће икада веровати у Њега. Да није био човек, то не би било могуће.

Ставише, Исусова људска природа омогућава му да се односи према нама на начин на који то анђели или животиње никад не би могле. „Јер ми немамо првосвештеника који не може саосећати са нашим слабостима, него је Он у свему био искушан — слично нама — изузев греха″ (Јеврејима 4:15). Само људско биће може да се саосећа са нашим слабостима и искушењима. Као човек, Исус је био подложан свим истим врстама искушења као и ми и, стога, може да се саосећа са нама и помаже нам. Он је био искушан, прогоњен, сиромашан, презрен, трпео је физичку бол и поднео је тугу једне дуге и јако окрутне смрти. Само људско бће је могло да претрпи ове ствари и само људско биће је могло, у потпуности, да их разуме кроз искуство.

На крају, било је неопходно за Исуса да дође у телу, јер вера у ту истину је предуслов за спасење. Објављујући да је Исус дошао у телу је знак Божијег духа, док ће Антихрист и сви који га прате то порећи (1. Јованова 4:2-3). Исус је дошао у телу; Он је у стању да се саосећа са нашим људским слабостима; Његова људска крв била је проливена за наше грехе; и Он је био потпуно Бог и потпуно Човек. Ово су библијске истине које не могу да се порекну.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је Исусова људска природа битна?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries