settings icon
share icon
Pitanje

Da li je moguće znati kada će se Isus vratiti?

српски

Odgovor


Matej 24:36-44 objavljuje „ A o onom danu i času niko ne zna, ni anđeli nebeski, nego samo Otac…..Bdite dakle, jer ne znate u koji dan će doći Gospod vaš…. Zato i vi budite spremni, jer će Sin čovečiji doći u čas kada ne mislite". Na prvi pogled, ovi stihovi daju jasan odgovor na pitanje. Ne, niko ne zna kada se Isus vraća. Međutim, ovi stihovi ne govore da niko nikad neće biti u stanju da zna kada će se Isus vratiti. Većina biblijskih učitelja će reći da Isus, sada u slavi na nebu, zna vreme svog povratka , naglašavajući da fraza „čak ni Sin" ne znači da Isus nikada neće znati kada se vraća. Isto tako, moguće je da, iako Matej 24:36-44 ukazuje da niko u tom vremenu nije mogao da zna vreme Isusovog povratka, Bog bi mogao da otkrije vreme Isusovog povratka nekome u budućnosti.

Pored toga, Dela 1:7 govore „On im reče: Nije vaše da znate vremena ili rokove koje je Otac odredio svojom vlašću". Ovo je Isus rekao pošto su ga učenici pitali da li će On obnoviti izraelsko carstvo. Ovo izgleda potvrđuje poruku Mateja 24. Nije na nama da znamo vreme Isusovog povratka. Ali, postavlja se pitanje na čiji se povratak ovo poglavlje odnosi. Da li oni govore o uznesenju crkve ili Drugom dolasku. O kom se povratku ne može znati — Uznesenje, Drugi dolazak ili oboje? Iako se Uaznesenje crkve predstavlja kao neminovno i tajanstveno, vreme Drugog dolaska može se potencijalno saznati na osnovu proročanstva o zadnjim vremenima.

Kada to kažemo, želimo da budemo potpuno jasni: ne verujemo da je Bog ikom otkrio kada se Isus vraća i ne vidimo u Bibliji išta što ukazuje na to da će Bog ikada otkriti vreme Isusovog povratka. Matej 24:36-44, iako govori direktno narodu Isusovog vremena, takođe sadrži i opšti princip. Vreme Isusovog povratka i kraj vremena nije na nama da znamo. Biblija nas nigde ne ohrabruje da pokušamo da odredimo datum. Umesto toga, „bdite, jer ne znate u koji dan će doći Gospod vaš" (stih 42). Mi treba da „budemo spremni, jer će Sin čovečiji doći u čas kad ne mislite" (stih 44). Sila Isusovih reči se gubi ako neko u budućnosti bude mogao da odredi kada se On vraća. Ako se taj datum otkrije, mi ne treba više da „bdimo" ili da „budemo spremni". Tako, imajući na umu princip iz Mateja 24:36-44, ne, nije moguće da bilo ko zna datum Isusovog povratka.

Uprkos ovom jasnom biblijskom principu, mnogi ljudi tokom hrišćanske istorije pokušali su da proreknu datum Isusovog povratka. Mnogi takvi datumi su navedeni i svi su bili pogrešni. Nedavno su bila dva takva datuma: 21. maj 2011 i 21. decembar 2012. Decembarski datum povezan je sa proročanstvom majanskog kalendara, bez biblijskih podataka kao dokaza. Majski datum „sudnji dan" izrekao je Harold Kamping sa Family radija. Treba naglasiti da je on ranije predvideo da će Isus doći 1994. Očigledno, Kamping je pogrešio. Tvrdio je da ima dokaz za 21. maj 2011. iz Biblije. Koristeći proizvoljni datum 4990 godine pre Hrista za Potop i primenjujući da je „jedan dan kod Gospoda kao hiljada godina" prema 2. Petrovoj 3:8 na sedam dana iz Postanja 7:4 i brojeći 7000 godina počev od 4990., kao rezultat je dobio 2011. godinu. Potom, na osnovu„sedamnaestog dana drugog meseca" iz Postanja 7:11 i koristeći jevrejski kalendar, određen je 21. maj kao datum. Da li je postojala neka verodostojnost u Kampingovoj metodologiji?

Prvo, Kamping je zanemario drugi deo 2. Petrove 3:8 „i hiljada godina kao jedan dan". Zatim, 2. Petrova 3:8 ne obezbeđuje metodologiju za određivanje zadnjih vremena. Umesto toga, 2. Petrova 3:8 prosto kaže da je Bog van vremena. Bog je vanvremenski, neograničen i večan. Drugo, ništa u kontekstu Postanja 7:4-11 ne ukazuje da „sedam dana" i „sedamnaesti dan drugog meseca" treba da se tumače na bilo koji drugi način osim kao nešto što Bog specifično govori Noi. Treće, određivanje 4900. godine pre Hrista kao datum Potopa je u najmanju ruku proizvoljno, bez ikakvog biblijskog dokaza. Kampingova računica 21. maja 2011, se urušila pod još jačom biblijskom pretragom. Da li je bilo moguće da se Isus vrati 21. maja 2011? Da, ali je isto tako moguće da se vrati bilo kog drugog datuma. Da li je metodologija proračuna Harolda Kampinga imala bilo kakvu biblijsku verodostojnost? Nije. Ono što je tužno je da će Kamping i drugi verovatno izračunavati nove buduće datume i pokušaće da objasne greške„pogrešnom formulom" ili nečim sličnim.

Ključne stavke su da nas 1) Biblija nigde ne ohrabruje da pokušamo da otkrijemo vreme Isusovog povratka i 2) Biblija nigde ne daje eksplicitne podatke na osnovu kojih može da se odredi vreme Isusovog povratka. Umesto da donosimo proizvoljne računice da bismo odredili vreme Isusovog povratka, Biblija nas ohrabruje da „bdimo" i „budemo spremni" (Matej 24:42-44). Činjenica da je dan Isusovog povratka nepoznat treba da nas motiviše da svaki dan živimo u svetlu neminovnosti Isusovog povratka.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je moguće znati kada će se Isus vratiti?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries