settings icon
share icon
Питање

Да ли је могуће знати када ће се Исус вратити?

srpski
Одговор


Матеј 24:36-44 објављује „ А о оном дану и часу нико не зна, ни анђели небески, него само Отац…..Бдите дакле, јер не знате у који дан ће доћи Господ ваш…. Зато и ви будите спремни, јер ће Син човечији доћи у час када не мислите". На први поглед, ови стихови дају јасан одговор на питање. Не, нико не зна када се Исус враћа. Међутим, ови стихови не говоре да нико никад неће бити у стању да зна када ће се Исус вратити. Већина библијских учитеља ће рећи да Исус, сада у слави на небу, зна време свог повратка , наглашавајући да фраза „чак ни Син" не значи да Исус никада неће знати када се враћа. Исто тако, могуће је да, иако Матеј 24:36-44 указује да нико у том времену није могао да зна време Исусовог повратка, Бог би могао да открије време Исусовог повратка некоме у будућности.

Поред тога, Дела 1:7 говоре „Он им рече: Није ваше да знате времена или рокове које је Отац одредио својом влашћу". Ово је Исус рекао пошто су га ученици питали да ли ће Он обновити израелско царство. Ово изгледа потврђује поруку Матеја 24. Није на нама да знамо време Исусовог повратка. Али, поставља се питање на чији се повратак ово поглавље односи. Да ли они говоре о узнесењу цркве или Другом доласку. О ком се повратку не може знати — Узнесење, Други долазак или обоје? Иако се Уазнесење цркве представља као неминовно и тајанствено, време Другог доласка може се потенцијално сазнати на основу пророчанства о задњим временима.

Када то кажемо, желимо да будемо потпуно јасни: не верујемо да је Бог иком открио када се Исус враћа и не видимо у Библији ишта што указује на то да ће Бог икада открити време Исусовог повратка. Матеј 24:36-44, иако говори директно народу Исусовог времена, такође садржи и општи принцип. Време Исусовог повратка и крај времена није на нама да знамо. Библија нас нигде не охрабрује да покушамо да одредимо датум. Уместо тога, „бдите, јер не знате у који дан ће доћи Господ ваш" (стих 42). Ми треба да „будемо спремни, јер ће Син човечији доћи у час кад не мислите" (стих 44). Сила Исусових речи се губи ако неко у будућности буде могао да одреди када се Он враћа. Ако се тај датум открије, ми не треба више да „бдимо" или да „будемо спремни". Тако, имајући на уму принцип из Матеја 24:36-44, не, није могуће да било ко зна датум Исусовог повратка.

Упркос овом јасном библијском принципу, многи људи током хришћанске историје покушали су да прорекну датум Исусовог повратка. Многи такви датуми су наведени и сви су били погрешни. Недавно су била два таква датума: 21. мај 2011 и 21. децембар 2012. Децембарски датум повезан је са пророчанством мајанског календара, без библијских података као доказа. Мајски датум „судњи дан" изрекао је Харолд Кампинг са Фамилy радија. Треба нагласити да је он раније предвидео да ће Исус доћи 1994. Очигледно, Кампинг је погрешио. Тврдио је да има доказ за 21. мај 2011. из Библије. Користећи произвољни датум 4990 године пре Христа за Потоп и примењујући да је „један дан код Господа као хиљада година" према 2. Петровој 3:8 на седам дана из Постања 7:4 и бројећи 7000 година почев од 4990., као резултат је добио 2011. годину. Потом, на основу„седамнаестог дана другог месеца" из Постања 7:11 и користећи јеврејски календар, одређен је 21. мај као датум. Да ли је постојала нека веродостојност у Кампинговој методологији?

Прво, Кампинг је занемарио други део 2. Петрове 3:8 „и хиљада година као један дан". Затим, 2. Петрова 3:8 не обезбеђује методологију за одређивање задњих времена. Уместо тога, 2. Петрова 3:8 просто каже да је Бог ван времена. Бог је ванвременски, неограничен и вечан. Друго, ништа у контексту Постања 7:4-11 не указује да „седам дана" и „седамнаести дан другог месеца" треба да се тумаче на било који други начин осим као нешто што Бог специфично говори Нои. Треће, одређивање 4900. године пре Христа као датум Потопа је у најмању руку произвољно, без икаквог библијског доказа. Кампингова рачуница 21. маја 2011, се урушила под још јачом библијском претрагом. Да ли је било могуће да се Исус врати 21. маја 2011? Да, али је исто тако могуће да се врати било ког другог датума. Да ли је методологија прорачуна Харолда Кампинга имала било какву библијску веродостојност? Није. Оно што је тужно је да ће Кампинг и други вероватно израчунавати нове будуће датуме и покушаће да објасне грешке„погрешном формулом" или нечим сличним.

Кључне ставке су да нас 1) Библија нигде не охрабрује да покушамо да откријемо време Исусовог повратка и 2) Библија нигде не даје експлицитне податке на основу којих може да се одреди време Исусовог повратка. Уместо да доносимо произвољне рачунице да бисмо одредили време Исусовог повратка, Библија нас охрабрује да „бдимо" и „будемо спремни" (Матеј 24:42-44). Чињеница да је дан Исусовог повратка непознат треба да нас мотивише да сваки дан живимо у светлу неминовности Исусовог повратка.Врати се на Српску страну

Да ли је могуће знати када ће се Исус вратити?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries