settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Isus bio vegetarijanac? Da li hrišćanin treba da bude vegetarijanac?

српски

Odgovor


Isus nije bio vegetarijanac. Biblija beleži da je Isus jeo ribu (Luka 24:42-43) i jagnjetinu (Luka 22:8-15). Isus je čudesno nahranio hiljade ljudi ribom i hlebom, što bi bilo čudno da je bio vegetarijanac (Matej 14:17-21). U viziji koju je dobio apostol Petar, Isus je proglasio svu hranu čistom, uključujući i životinje (Dela 10:10-15). Posle Nojevog potopa, Bog je dopustio ljudima da jedu meso (1. Mojsijeva 9:2-3). Bog nikad nije povukao ovo dopuštenje.

Međutim, nema ničeg lošeg u tome ako je hrišćanin vegetarijanac. Biblija nam ne zapoveda da jedemo meso i nije pogrešno ako ga ne jedemo. Ono što Biblija govori jeste to da ne namećemo drugima svoja ubeđenja i da ih ne osuđujemo zbog onoga što jedu ili ne jedu. Rimljanima 14.2-3 kaže: “Jedan veruje da sme sve jesti, a onaj slabi jede samo povrće. Koji jede neka ne nipodaštava onoga što ne jede, a koji ne jede neka ne osuđuje onoga što jede, jer ga je Bog primio.”

Da ponovimo, Bog je posle potopa dao ljudima dozvolu da jedu meso (1. Mojsijeva 9:3). U Starom zavetu, u knjigama zakona, izrailjskom narodu je naređeno da ne jedu određenu vrstu hrane (3. Mojsijeva 11:1-47), ali nikad nije data zapovest da se ne jede meso. Isus je svu hranu, uključujući i sve vrste mesa, proglasio čistom (Marko 7:19). Kao i u ostalim stvarima, svaki hrišćanin treba da se moli da mu Bog pokaže šta treba da jede. Bogu će biti prihvatljivo za šta god da se odlučimo, sve dok mu zahvaljujemo za hranu (1. Solunjanima 5:18). „Ako, dakle, jedete, ako pijete, ako ma šta činite, sve činite na slavu Božiju" (1. Korinćanima 10:31).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Isus bio vegetarijanac? Da li hrišćanin treba da bude vegetarijanac?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries