settings icon
share icon
Питање

Да ли је Исус био вегетаријанац? Да ли хришћанин треба да буде вегетаријанац?

srpski
Одговор


Исус није био вегетаријанац. Библија бележи да је Исус јео рибу (Лука 24:42-43) и јагњетину (Лука 22:8-15). Исус је чудесно нахранио хиљаде људи рибом и хлебом, што би било чудно да је био вегетаријанац (Матеј 14:17-21). У визији коју је добио апостол Петар, Исус је прогласио сву храну чистом, укључујући и животиње (Дела 10:10-15). После Нојевог потопа, Бог је допустио људима да једу месо (1. Мојсијева 9:2-3). Бог никад није повукао ово допуштење.

Међутим, нема ничег лошег у томе ако је хришћанин вегетаријанац. Библија нам не заповеда да једемо месо и није погрешно ако га не једемо. Оно што Библија говори јесте то да не намећемо другима своја убеђења и да их не осуђујемо због онога што једу или не једу. Римљанима 14.2-3 каже: “Један верује да сме све јести, а онај слаби једе само поврће. Који једе нека не ниподаштава онога што не једе, а који не једе нека не осуђује онога што једе, јер га је Бог примио.”

Да поновимо, Бог је после потопа дао људима дозволу да једу месо (1. Мојсијева 9:3). У Старом завету, у књигама закона, израиљском народу је наређено да не једу одређену врсту хране (3. Мојсијева 11:1-47), али никад није дата заповест да се не једе месо. Исус је сву храну, укључујући и све врсте меса, прогласио чистом (Марко 7:19). Као и у осталим стварима, сваки хришћанин треба да се моли да му Бог покаже шта треба да једе. Богу ће бити прихватљиво за шта год да се одлучимо, све док му захваљујемо за храну (1. Солуњанима 5:18). „Ако, дакле, једете, ако пијете, ако ма шта чините, све чините на славу Божију" (1. Коринћанима 10:31).Врати се на Српску страну

Да ли је Исус био вегетаријанац? Да ли хришћанин треба да буде вегетаријанац?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries