settings icon
share icon
Pitanje

Šta to znači da je Isus umro za naše grehe?

српски

Odgovor


Jednostavno rečeno, bez Isusove smrti na krstu za naše grehe, niko ne bi imao večni život. Sam Isus je rekao: „Ja sam put, istina i život. Niko ne dolazi Ocu – sem kroz mene“ (Jovan 14:6). U ovoj izjavi, Isus objavljuje razlog svog rođenja, smrti i vaskrsenja – da obezbedi put do neba za grešno čovečanstvo, koje tamo nikad samostalno ne bi moglo da stigne.

Kada je Bog stvorio Adama i Evu, bili su savršeni u svakom pogledu i živeli su u istinskom raju, Rajskom vrtu (Postanje 2:15). Bog je stvorio čoveka po svom liku, što znači da je on takođe imao slobodu da donosi odluke i izbore shodno svojoj slobodnoj volji. Postanje 3 dalje opisuje kako su Adam i Eva popustili pred Sataninim iskušenjima i lažima. Tim postupkom, pokazali su neposlušnost Božijoj volji time što su jeli sa drveta znanja koje im je bilo zabranjeno: „Jedi slobodno sa svakoga stabla u vrtu; ali sa stabla spoznanje dobra i zla ne jedi, jer onoga dana kad okusiš s njega, umrećeš!” (Postanje 2:16-17). Ovo je bio prvi počinjeni ljudski greh, i kao rezultat, celokupno čovečanstvo podložno je fizičkoj i večnoj smrti zbog naše grešne prirode koju je nasledilo od Adama.

Bog je izjavio da, svi koji zgreše, umreće, i fizički i duhovno. Ovo je sudbina celokupnog čovečanstva. Ali, Bog, u svojoj blagodati i milosti, obezbedio je način da se izađe iz ove dileme, prolivena krv Njegovog savršenog Sina na krstu. Bog je izjavio da „bez prolivanja krvi, nema oproštenja” (Jevrejima 9:22),ali prolivanjem krvi, obezbeđeno je iskupljenje. Mojsijev zakon (Izlazak 20:2-17) obezbedio je način da se ljudi smatraju „bezgrešnim” ili „ispravnim” u Božijim očima – putem prinošenja žrtve životinja koje su žrtvovane za greh. Ove žrtve bile su, ipak, privremene i predstavljale su prethodnicu savršene Hristove žrtve na krstu, jednom učinjene za svakog (Jevrejima 10:10).

Zato je Isus došao i zato je umro, da bi postao krajnja i finalna žrtva, savršena žrtva za naše grehe (Kološanima 1:22; 1. Petrova 1:19). Kroz Njega, obećanje večnog života sa Bogom stupa na snagu kroz veru onih koji veruju u Isusa,„ da se na osnovu vere u Isusa Hrista da obećanje onima koji veruju“ (Galatima 3:22). Ove dve reči, „vera” i “verovanje” ključne su za naše spasenje. Kroz verovanje u prolivenu Hristovu krv za naše grehe, mi primamo večni život. „Jer ste posredstvom vere blagodaću spaseni, i to nije od vas, - Božiji je dar; ne od dela, da se niko ne pohvali“ (Efescima 2:8-9). EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta to znači da je Isus umro za naše grehe?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries