Шта то значи да је Исус умро за наше грехе?


Питање: Шта то значи да је Исус умро за наше грехе?

Одговор:
Једноставно речено, без Исусове смрти на крсту за наше грехе, нико не би имао вечни живот. Сам Исус је рекао: „Ја сам пут, истина и живот. Нико не долази Оцу – сем кроз мене“ (Јован 14:6). У овој изјави, Исус објављује разлог свог рођења, смрти и васкрсења – да обезбеди пут до неба за грешно човечанство, које тамо никад самостално не би могло да стигне.

Када је Бог створио Адама и Еву, били су савршени у сваком погледу и живели су у истинском рају, Рајском врту (Постање 2:15). Бог је створио човека по свом лику, што значи да је он такође имао слободу да доноси одлуке и изборе шодно својој слободној вољи. Постање 3 даље описује како су Адам и Ева попустили пред Сатаниним искушењима и лажима. Тим поступком, показали су непослушност Божијој вољи тиме што су јели са дрвета знања које им је било забрањено: „Једи слободно са свакога стабла у врту; али са стабла спознање добра и зла не једи, јер онога дана кад окусиш с њега, умрећеш!” (Постање 2:16-17). Ово је био први почињени људски грех, и као резултат, целокупно човечанство подложно је физичкој и вечној смрти због наше грешне природе коју је наследило од Адама.

Бог је изјавио да, сви који згреше, умреће, и физички и духовно. Ово је судбина целокупног човечанства. Али, Бог, у својој благодати и милости, обезбедио је начин да се изађе из ове дилеме, проливена крв Његовог савршеног Сина на крсту. Бог је изјавио да „без проливања крви, нема опроштења” (Јеврејима 9:22),али проливањем крви, обезбеђено је искупљење. Мојсијев закон (Излазак 20:2-17) обезбедио је начин да се људи сматрају „безгрешним” или „исправним” у Божијим очима – путем приношења жртве животиња које су жртвоване за грех. Ове жртве биле су, ипак, привремене и представљале су претходницу савршене Христове жртве на крсту, једном учињене за сваког (Јеврејима 10:10).

Зато је Исус дошао и зато је умро, да би постао крајња и финална жртва, савршена жртва за наше грехе (Колошанима 1:22; 1. Петрова 1:19). Кроз Њега, обећање вечног живота са Богом ступа на снагу кроз веру оних који верују у Исуса,„ да се на основу вере у Исуса Христа да обећање онима који верују“ (Галатима 3:22). Ове две речи, „вера” и “веровање” кључне су за наше спасење. Кроз веровање у проливену Христову крв за наше грехе, ми примамо вечни живот. „Јер сте посредством вере благодаћу спасени, и то није од вас, - Божији је дар; не од дела, да се нико не похвали“ (Ефесцима 2:8-9).


Врати се на Српску страну
Шта то значи да је Исус умро за наше грехе?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога