settings icon
share icon
Питање

Шта то значи да је Исус умро за наше грехе?

srpski
Одговор


Једноставно речено, без Исусове смрти на крсту за наше грехе, нико не би имао вечни живот. Сам Исус је рекао: „Ја сам пут, истина и живот. Нико не долази Оцу – сем кроз мене“ (Јован 14:6). У овој изјави, Исус објављује разлог свог рођења, смрти и васкрсења – да обезбеди пут до неба за грешно човечанство, које тамо никад самостално не би могло да стигне.

Када је Бог створио Адама и Еву, били су савршени у сваком погледу и живели су у истинском рају, Рајском врту (Постање 2:15). Бог је створио човека по свом лику, што значи да је он такође имао слободу да доноси одлуке и изборе шодно својој слободној вољи. Постање 3 даље описује како су Адам и Ева попустили пред Сатаниним искушењима и лажима. Тим поступком, показали су непослушност Божијој вољи тиме што су јели са дрвета знања које им је било забрањено: „Једи слободно са свакога стабла у врту; али са стабла спознање добра и зла не једи, јер онога дана кад окусиш с њега, умрећеш!” (Постање 2:16-17). Ово је био први почињени људски грех, и као резултат, целокупно човечанство подложно је физичкој и вечној смрти због наше грешне природе коју је наследило од Адама.

Бог је изјавио да, сви који згреше, умреће, и физички и духовно. Ово је судбина целокупног човечанства. Али, Бог, у својој благодати и милости, обезбедио је начин да се изађе из ове дилеме, проливена крв Његовог савршеног Сина на крсту. Бог је изјавио да „без проливања крви, нема опроштења” (Јеврејима 9:22),али проливањем крви, обезбеђено је искупљење. Мојсијев закон (Излазак 20:2-17) обезбедио је начин да се људи сматрају „безгрешним” или „исправним” у Божијим очима – путем приношења жртве животиња које су жртвоване за грех. Ове жртве биле су, ипак, привремене и представљале су претходницу савршене Христове жртве на крсту, једном учињене за сваког (Јеврејима 10:10).

Зато је Исус дошао и зато је умро, да би постао крајња и финална жртва, савршена жртва за наше грехе (Колошанима 1:22; 1. Петрова 1:19). Кроз Њега, обећање вечног живота са Богом ступа на снагу кроз веру оних који верују у Исуса,„ да се на основу вере у Исуса Христа да обећање онима који верују“ (Галатима 3:22). Ове две речи, „вера” и “веровање” кључне су за наше спасење. Кроз веровање у проливену Христову крв за наше грехе, ми примамо вечни живот. „Јер сте посредством вере благодаћу спасени, и то није од вас, - Божији је дар; не од дела, да се нико не похвали“ (Ефесцима 2:8-9).Врати се на Српску страну

Шта то значи да је Исус умро за наше грехе?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries