settings icon
share icon
Pitanje

Šta to znači da Isus spašava?

српски

Odgovor


„Isus spašava” je popularni slogan na nalepnicama za automobile, na natpisima kojima pojedini navijači sportskih utakmica mašu, a čak se može videti i na banerima koje vuku mali avioni po nebu. Nažalost, malo je onih koji kad vide taj natpis „Isus spašava“ uistinu razumeju šta to znači. Neverovatna količina sile i istine sažeta je u ove dve reči.

Isus spašava, ali ko je Isus?

Većina ljudi razume da je Isus čovek koji je živeo u Izraelu pre otprilike 2000 godina. U suštini, svaka religija na svetu vidi Isusa kao dobrog učitelja i/ili proroka. Iako su ove činjenice o Isusu apsolutna istina, one ne daju punu sliku o tome ko je Isus u stvari, niti objašnjavaju kako ili zašto Isus spašava. Isus je Bog u ljudskom obliku (Jovan 1,1. 14). Isus je Bog, koji je došao na zemlju, kao istinsko ljudsko biće (1. Jovanova 4,2). Bog je postao ljudsko biće u osobi Isusa da bi nas spasio. To nas vodi do sledećeg pitanja : zašto treba da budemo spašeni?

Isus spašava, ali zašto treba da budemo spašeni?

Biblija tvrdi da je svako ljudsko biće koje je ikad živelo grešilo (Knjiga Propovednika 7,20; Rimljanima 3,23). Zgrešiti znači uraditi nešto, bilo to mišlju, rečju, ili delima, što je suprotno Božijem savršenom i svetom karakteru. Zbog našeg greha, svi zaslužujemo Božiju osudu (Jovan 3,18. 36). Bog je savršeno pravedan, tako da on ne može da dozvoli da greh i zlo prođu nekažnjeno. S obzirom da je Bog neograničen i večan, i s obzirom da su svi gresi u krajnjoj liniji protiv Boga (Psalam 51,4), samo jedna neograničena i večna kazna je dovoljna. Večna smrt je jedina pravedna osuda za greh. Zato je potrebno da budemo spašeni.

Isus spašava, ali kako?

Budući da smo zgrešili protiv neograničenog Boga, ograničena osoba (poput nas) mora da plati za naše grehe tokom neograničenog vremena, ili, namesto toga, neograničena ličnost (kao što je Isus) mora da plati jednom za sve naše grehe. Nema druge opcije. Isus nas je spasio tako što je umro umesto nas. U osobi Isusa Hrista, Bog je žrtvovao sebe umesto nas, plaćajući beskonačnu i večnu cenu koju je samo on mogao da plati (2. Korinćanima 5,21; 1. Jovanova 2,2). Isus je preuzeo kaznu koju mi zaslužujemo da bi nas spaso od užasne, večne sudbine, koja je pravedna posledica našeg greha. Zbog njegove velike ljubavi prema nama, Isus je položio svoj život (Jovan 15,13), plaćajući kaznu koju smo mi zaslužili, a nismo mogli da platimo. Isus je onda bio vaskrsnut, pokazujući da je njegova smrt uistinu bila dovoljna da plati kaznu za naše grehove (1. Korinćanima 15).

Isus spašava, ali koga?

Isus spašava sve koji prime njegov dar spasenja. Isus spašava sve koji se u potpunosti pouzdaju isključivo u njegovu žrtvu za greh (Jovan 3,16; Dela 16,31). Iako je Isusova žrtva bila savršeno dovoljna da plati kaznu za grehe celog čovečanstva, Isus spašava samo one koji lično prime njegov skupoceni dar (Jovan 1,12).

Ako sada shvataš šta znači da Isus spašava, i želiš da poveruješ u njega kao ličnog Spasitelja, treba da si siguran da shvataš i veruješ sledeće, i kao izraz svoje vere komuniciraj sledeće sa Bogom: „Bože, znam da sam grešnik, i znam da zbog mog greha zaslužujem da budem večno odvojen od tebe. Iako to ne zaslužujem, hvala ti što me voliš i što si obezbedio žrtvu za moje grehe kroz smrt i vaskrsenje Isusa Hrista. Verujem da je Isus umro za moje grehe i verujem da samo on može da me spasi. Od ovog trenutka nadalje, pomozi mi da živim moj život za tebe umesto za greh. Pomozi mi da živim ostatak mog života u zahvalnosti za čudesno spasenje koje si mi omogućio.Hvala ti Isuse, zato što si me spasao!“

Da li si poverovao u Isusa Hrista zbog onog što si ovde pročitao? Ako jesi, molim te klikni na “Poverovao sam u Isusa Hrista danas” ikonu dole.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta to znači da Isus spašava?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries