settings icon
share icon
Питање

Шта то значи да Исус спашава?

srpski
Одговор


„Исус спашава” је популарни слоган на налепницама за аутомобиле, на натписима којима поједини навијачи спортских утакмица машу, а чак се може видети и на банерима које вуку мали авиони по небу. Нажалост, мало је оних који кад виде тај натпис „Исус спашава“ уистину разумеју шта то значи. Невероватна количина силе и истине сажета је у ове две речи.

Исус спашава, али ко је Исус?

Већина људи разуме да је Исус човек који је живео у Израелу пре отприлике 2000 година. У суштини, свака религија на свету види Исуса као доброг учитеља и/или пророка. Иако су ове чињенице о Исусу апсолутна истина, оне не дају пуну слику о томе ко је Исус у ствари, нити објашњавају како или зашто Исус спашава. Исус је Бог у људском облику (Јован 1,1. 14). Исус је Бог, који је дошао на земљу, као истинско људско биће (1. Јованова 4,2). Бог је постао људско биће у особи Исуса да би нас спасио. То нас води до следећег питања : зашто треба да будемо спашени?

Исус спашава, али зашто треба да будемо спашени?

Библија тврди да је свако људско биће које је икад живело грешило (Књига Проповедника 7,20; Римљанима 3,23). Згрешити значи урадити нешто, било то мишљу, речју, или делима, што је супротно Божијем савршеном и светом карактеру. Због нашег греха, сви заслужујемо Божију осуду (Јован 3,18. 36). Бог је савршено праведан, тако да он не може да дозволи да грех и зло прођу некажњено. С обзиром да је Бог неограничен и вечан, и с обзиром да су сви греси у крајњој линији против Бога (Псалам 51,4), само једна неограничена и вечна казна је довољна. Вечна смрт је једина праведна осуда за грех. Зато је потребно да будемо спашени.

Исус спашава, али како?

Будући да смо згрешили против неограниченог Бога, ограничена особа (попут нас) мора да плати за наше грехе током неограниченог времена, или, наместо тога, неограничена личност (као што је Исус) мора да плати једном за све наше грехе. Нема друге опције. Исус нас је спасио тако што је умро уместо нас. У особи Исуса Христа, Бог је жртвовао себе уместо нас, плаћајући бесконачну и вечну цену коју је само он могао да плати (2. Коринћанима 5,21; 1. Јованова 2,2). Исус је преузео казну коју ми заслужујемо да би нас спасо од ужасне, вечне судбине, која је праведна последица нашег греха. Због његове велике љубави према нама, Исус је положио свој живот (Јован 15,13), плаћајући казну коју смо ми заслужили, а нисмо могли да платимо. Исус је онда био васкрснут, показујући да је његова смрт уистину била довољна да плати казну за наше грехове (1. Коринћанима 15).

Исус спашава, али кога?

Исус спашава све који приме његов дар спасења. Исус спашава све који се у потпуности поуздају искључиво у његову жртву за грех (Јован 3,16; Дела 16,31). Иако је Исусова жртва била савршено довољна да плати казну за грехе целог човечанства, Исус спашава само оне који лично приме његов скупоцени дар (Јован 1,12).

Ако сада шваташ шта значи да Исус спашава, и желиш да поверујеш у њега као личног Спаситеља, треба да си сигуран да шваташ и верујеш следеће, и као израз своје вере комуницирај следеће са Богом: „Боже, знам да сам грешник, и знам да због мог греха заслужујем да будем вечно одвојен од тебе. Иако то не заслужујем, хвала ти што ме волиш и што си обезбедио жртву за моје грехе кроз смрт и васкрсење Исуса Христа. Верујем да је Исус умро за моје грехе и верујем да само он може да ме спаси. Од овог тренутка надаље, помози ми да живим мој живот за тебе уместо за грех. Помози ми да живим остатак мог живота у захвалности за чудесно спасење које си ми омогућио.Хвала ти Исусе, зато што си ме спасао!“

Да ли си поверовао у Исуса Христа због оног што си овде прочитао? Ако јеси, молим те кликни на “Поверовао сам у Исуса Христа данас” икону доле.Врати се на Српску страну

Шта то значи да Исус спашава?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries